Maglavit imobiliar in comuna Sohatu

Imobiliare

07.04.2008 - Romania Libera
Maglavit imobiliar in comuna Sohatu

Cel mai mare proiect imobiliar din Europa de Est prevede construirea unei zone industriale si rezidentiale la 40 km de Bucuresti.

Satenii nu stiu mai nimic de proiectul Grupului Menchero, dar au aflat repede ca pot cere mai multi bani pe terenuri.

Mii de spatii industriale si zeci de mii de locuinte ar putea fi construite intr-o comuna cu majoritatea locuitorilor pensionari.

De cand spaniolii de la grupul Menchero au anuntat o investitie de 1,6 miliarde euro intr-un imens proiect imobiliar ce se va dezvolta in comuna Sohatu, nelinistea s-a strecurat printre localnicii micii localitati calarasene. Desi satenii n-au inteles prea bine cine si ce investitie va face in localitate, cu siguranta au priceput ca valoarea terenurilor lor a crescut brusc si indemnul care circula din gura in gura prin sat este "Nu va mai grabiti sa vindeti".
De cateva zile, dupa anuntul aparut in presa spaniola referitor la macroproiectul imobiliar, samsarii de imobiliare dau tarcoale pe la Sohatu si cauta sa cumpere suprafete mari de terenuri la preturi care ii fac pe localnici sa viseze la o bunastare viitoare nesperata.

Teren de cinci ori mai valoros
Terenul agricol din zona Sohatu se vindea in urma cu doi ani la un pret de aproximativ 2000-2300 euro/hectar. Anul trecut, cativa investitori turci, cumparand cateva suprafete mai intinse in satul Progresul (apartinand tot de comuna Sohatu), au ridicat pretul la circa 7000-8000 euro/ hectar, iar de curand, dupa lansarea informatiei privind masiva investitie spaniola din zona, taranii spun ca nu se vor mai lasa induplecati sa vanda fara 10.000 euro/ha.
"Am doua hectare de teren agricol, dar nu stiu daca o sa vand. Azi dimineata am auzit pe la primarie spunandu-se ca nu ar mai fi bine sa ne grabim sa vindem terenurile pentru ca o sa vina niste investitori si s-ar putea sa obtinem 10.000 euro/ha. Anul trecut, se putea cumpara teren si la 8000 lei/ha, iar in ultimele luni unii au vandut si cu 30.000 lei/ha", ne-a spus serban Marin, fierar-potcovar in comuna Sohatu si reprezentant al romilor din localitate. L-am intrebat pe potcovarul serban daca stie despre investitia celor de la Menchero, insa acesta considera ca este doar un zvon: "Suntem in perioada electorala si se lanseaza zvonuri pentru ca oamenii sa fie de partea unora sau a altora. stiu sigur ca nici un spaniol nu a cumparat vreun metru patrat de teren la Sohatu, ci doar niste turci, si aia pe undeva pe la padure, la Progresu’". Alti sateni, printre care si Petrica Ivan, chiar daca nu stiau nimic despre investitie, il contraziceau pe serban, afirmand ca, "daca primarul a spus ca va fi in zona o investitie imobiliara, atunci asa este, chiar daca inca nu s-a vandut nici o palma de teren".

Romulus Cristea