Lupta apriga pentru titlul de cel mai mare mall din Romania

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

06.11.2007 - Adevarul
Lupta apriga pentru titlul de cel mai mare mall din Romania

Dezvoltatorii proiectelor Cotroceni Park si Dambovita Center sufla in ceafa turcilor de la Plaza Romania, in prezent cel mai intins centru comercial din Capitala

In 2007, niciun mall nu a fost inaugurat in Capitala. Turcii de la Anchor Grup au ramas detinatorii celor mai mari centre comerciale existente in Bucuresti. Pozitia le este insa serios amenintata. Anii urmatori vor aduce mutatii importante in aceasta ierarhie.

Cel putin doi mari dezvoltatori isi propun sa obtina statutul de proprietar al celui mai mare mall din Romania. Cotroceni Park si Dambovita Center sunt doua proiecte care isi propun sa schimbe harta destinatiilor de shopping din Bucuresti.

Argumentul lor imbatabil – amandoua vor fi la momentul aparitiei pe piata cele mai intinse centre comerciale. Insumat, cele doua proiecte vor aduce aproximativ 200.000 de metri patrati de magazine.

250 de magazine noi in sectorul sase

Primul va fi gata Cotroceni Park. Reuven Havar, directorul general al companiei care se ocupa de proiect, spune ca acesta isi va deschide portile in preajma Craciunului din 2009.„Proiectul Cotroceni Park a inceput initial ca un parteneriat intre AFI Europe si New Century Holdings. Zilele trecute am semnat un contract cu cei de la NCH pentru achizitionarea pachetului de actiuni al acesteia, iar din luna decembrie vom deveni singurul proprietar al proiectului.

Tranzactia s-a ridicat la aproximativ 78 milioane de euro", a precizat Reuven. Mai mult decat atat, dezvoltatorul a semnat deja un contract in valoare de 158 de milioane de euro cu Danya Cebus, firma care se va ocupa de antrepriza proiectului. Cotroceni Park este situat in sectorul sase al Capitalei si se va intinde pe o suprafata de 12 hectare, fiind construit in locul fostei fabrici UMEB.

Viitorul mall va cuprinde peste 250 de magazine, un hipermarket, restaurante fast food, o sala de fitness, 20 de sali de cinema si, in premiera in Romania, primul cinematograf 3D, Imax.

"Pana in prezent peste 80% din suprafata de 76.000 metri patrati a fost inchiriata, iar pe lista de asteptare se numara alte companii importante. Nivelul chiriei pleaca de la 10 euro pe metrul patrat si poate ajunge chiar la 100 de euro", a afirmat directorul Cotroceni Park.

Vis frumos de la Casa Radio

Deocamdata doar un proiect pe hartie, Dambovita Center, proiectul imobiliar care urmeaza a fi construit la Casa Radio, ar putea deveni pentru o lunga perioda de timp mallul campion al Bucurestiului. Cu cei aproximativ 120.000 de metri patrati de spatii comerciale si cu inovatiile arhitectonice pe care le propune, acesta este insa in prezent doar o jumatate de certitudine. Si asta pentru ca proiectul nu are primit inca toate autorizatiile necesare.

Mordechay Zisser, presedintele al grupului Europe Israel, din care face parte si compania Plaza Centers care dezvolta proiectul, afirma insa ca pana la sfarsitul acestui an toate demersurile administrative vor fi incheiate. „Si in cel mult 40 de luni de la aceasta data proiectul va fi finalizat in intregime", spune Zisser.

In acest caz vorbim de un parteneriat public, proiectul Dambovita Center urmand a fi predat integral statului roman la 49 deani dupa finalizarea lucrarilor.

Aceste lucrari odata realizate ar schimba radical peisajul urban bucurestean.Proiectul Dambovita Center va mai contine si doua turnuri de birouri, cu o inaltime record pentru Bucuresti de 145 de metri, unitati rezidentiale si o cladire pentru o autoritate publica a statului roman, construita ca angajament in cadrul parteneriatului public-privat.

Proiectul va fi construit pe o suprafata de 600.000 de metri patrati, iar valoarea totala a investitiei este estimata la 600 milioane de euro.

Ionut Morariu