Lucrarile la Complexul Hidroenergetic Lunca Pascani au fost reluate

Constructii

12.05.2008 - Bursa
Lucrarile la Complexul Hidroenergetic Lunca Pascani au fost reluate

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a inaugurat ieri reluarea lucrarilor la Complexul Hidroenergetic Lunca Pascani, din judetul Iasi.

Proiectul de amenajare a unui complex hidroenergetic pe raul Siret, in zona localitatii Lunca Pascani, dateaza din perioada regimului comunist, lucrarile demarand in anul 1986. Conducerea de atunci a Romaniei isi propusese sa realizeze o investitiei care avea ca scop regularizarea cursului raului Siret, producerea de energie electrica si asigurarea unei cai de legatura intre zona Pascani, din judetul Iasi, si comuna Vanatori, din judetul Neamt.

Pana la Revolutie, s-a muncit la acest obiectiv intr-un ritm sustinut, dar imediat dupa evenimentele de la finalul anului 1989 finantarea s-a diminuat considerabil, iar in ultimii ani s-a avut in vedere doar intretinerea lucrarilor deja executate, deoarece RA "Apele Romane" nu avea capacitatea de a asigura fondurile necesare sustinerii unei astfel de investitii. Anul trecut, obiectivul a fost preluat de "Hidroelectrica", inclusiv componenta de amenajare a lacului de acumulare. Conform declaratiilor formulate ieri de ministrul Vosganian, la acest obiectiv se vor investi, pana in anul 2011, cand este planificata darea in exploatare, peste 100 de milioane de euro, efortul financiar urmand sa fie sustinut din fondurile proprii ale "Hidroelectrica" SA, dar si de la bugetul de stat. Pentru o prima faza, conform declaratiilor lui Vosganian, au fost deja deblocate 11,5 milioane lei pentru reluarea acestei investitii. La randul sau, Traian Oprea, directorul general al SC "Hidroelectrica" SA, a declarat ca intentia preluarii acestui obiectiv a aparut dupa inundatiile din 2005.

Potrivit spuselor deputatului Grigore Craciunescu, la insistentele caruia s-a elaborat Hotararea de Guvern prin care obiectivul de la Lunca Pascani a trecut in responsabilitatea "Hidroelectrica", aici va fi amenajata, pana la jumatatea anului 2011, o hidrocentrala ce va furniza energia electrica necesara municipiului Pascani si localitatilor din zona. De asemenea, se urmareste ca la finalizarea lucrarilor, lacul de acumulare sa devina o zona de agrement. Obiectivul mai are ca scop eliminarea riscului inundatiilor de pe cursul inferior al Siretului, dar si asigurarea unei surse de apa in caz de seceta. "In perioada in care se va lucra la acest obiectiv, vor fi create aici 300-400 de locuri de munca. De asemenea, dupa finalizarea lucrarilor la lacul de acumulare, va fi amenajata aici o baza sportiva de canotaj", a mai adaugat deputatul Craciunescu.

Lucrarile pentru finalizarea acestui obiectiv ar putea constitui o sansa uriasa pentru forta de munca din localitatile invecinatate viitorului complex hidroenergetic, zona respectiva fiind in prezent una dintre cele mai afectate de somaj din regiune. O problema deloc de neglijat este si cea terenurilor aflate sub luciul de apa si a caselor existente in zona barajului, care urmeaza a fi stramutate. Conform primelor estimari, investitia va necesita circa 140 de hectare de teren, institutiile statului, in colaborare cu autoritatile locale ale comunelor din zona, urmand sa identifice solutii pentru a despagubi proprietarii terenurilor. Conform proiectului existent, lacul de acumulare se intinde din zona Lunca Pascani pana in localitatea Dolhasca si va avea un volum de 68,5 milioane metri cubi. Cand va functiona la capacitate optima, hidrocentrala va produce 24.900 MWh.

Ca un element inedit, la inaugurarea reluarii lucrarilor, ministrul Vosganian a povestit ca era in elicopter cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si, survoland zona in drum spre Botosani, seful Guvernului l-ar fi invitat sa admire o "investitie moarta". "Premierul Tariceanu m-a indemnat sa privesc in jos la o investitie moarta. I-am spus atunci ca nu este o investitie moarta, ci este una ale carei lucrari vor reincepe chiar de azi", a spus Vosganian.

      
Doru Mocanu, Iasi