Londra: Preturile cad, vanzarile iau avant

Imobiliare

07.04.2009 - Adevarul
Londra: Preturile cad, vanzarile iau avant

La nivel international, centrul metropolei britanice este una dintre cele mai solicitate destinatii pentru investitiile in proprietati de lux . In luna martie a acestui an, piata imobiliara londoneza si-a continuat trendul de diminuare a preturilor. Ca urmare, activitatea de tranzactionare a crescut neasteptat.

In ansamblul ei, piata de profil din Londra a ajuns la un nivel total al scaderii preturilor de aproape 24%. Ritmul descendent s-a diminuat insa in ultimele luni, cand s-au inregistrat micsorari de numai 6,7%. Spre comparatie, scaderile consemnate in luna decembrie a anului trecut s-au ridicat la aproape 16%, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Knight Frank.

„Exista si o zona puternica in centrul Londrei, numita Mayfair, unde preturile au fost stabile in prima luna a acestui an, iar in luna martie acestea au scazut cu numai 0,3%”, spune Liam Bailey, Managerul echipei de cercetare al sectorului rezidential din cadrul Knight Frank.

Primul trimestru, mai bun in 2009 decat in 2008

Si numarul tranzactiilor s-a imbunatatit destul de mult in prima parte a lui 2009. In martie, vanzarile au crescut cu aproximativ 13%, nivel ce indica o crestere de 26% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In contrapunct cu volumul de tranzactii, oferta de locuinte noi a scazut in luna martie cu peste 40 de procente.

„Preturile locuintelor din Londra sunt inca in scadere, insa, fata de tendintele negative aratate in trimestrul trei al lui 2008, ne bucuram ca rata tranzactiilor a inregistrat cresteri in ultimele doua luni”, subliniaza Bailey.

Oferta de locuinte este slaba 

Per ansamblu, in martie, oferta de locuinte din capitala Marii Britanii a inregistrat o scadere de aproape 30% comparativ cu perioada similara a anului precedent, arata studiul mentionat. Seful subsidiarei Knight Frank din Mayfair, Richard Cutt, sustine ca aceasta zona a Londrei este una cu o reputatie foarte buna din punct de vedere geografic. „De aceea, se intampla frecvent ca oferta sa fie sub cerere. In ultmii ani, locuintele din Mayfair au fost considerate ca fiind cele mai bune investitii, datorita faptului ca zona este una de lux, sofisticata”, spune Cutt.

Londra s-a confruntat de multe ori in ultimii ani cu situatia ca oferta sa nu multumeasca cererea, iar zona centrala a fost intotdeauna cea care a ridicat cele mai mari probleme. Situatia amintita se mentine insa in centrul Londrei chiar si in conditiile crizei economice, lucru firesc pentru una dintre cele mai solicitate zone din lume, potrivit raportului.

Mersul preturilor

In Londra, situatia preturilor a resimtit multiple modificari inca de la inceputul anului trecut. In luna martie 2008, nivelul preturilor din zona a ajuns la diminuari de peste 20%, conform companiei Knight Frank. In luna mai a aceluiasi an, preturile proprietatilor londoneze au scazut cu peste 11%, iar in februarie 2009 procentajul a ajuns la peste 23%.

Singura zona mai „protejata” si care nu inregistrat procentaje de scadere atat de mari a fost centrul Londrei, un loc renumit al proprietatilor de lux, cunoscut si ca una dintre cele mai exclusiviste adrese la nivel international.