Londra, orasul cu cele mai mari chirii la spatiile de birouri

Imobiliare

13.06.2008 - Money Channel
Londra, orasul cu cele mai mari chirii la spatiile de birouri

Cartierul West End din Londra ramane cea mai scumpa piata de birouri din lume. Ei ii urmeaza Moscova, Tokyo si Mumbai. Clasamentul a fost realizat de consultantul imobiliar CB Richard Ellis pe baza celor mai rapide cresteri inregistrate in perioada martie 2007-martie 2008. Nivelul chiriilor practicate in Bucuresti este comparabil cu cel din estul Europei.

West End din Londra este cartierul cu cele mai mari chirii ale spatiilor de birouri. Lui ii urmeaza Moscova, cu tarife duble fata de 2006. Capitala Rusiei a urcat astfel de pe locul 4 pe locul 2, cu un pret anual de 232 de dolari. In top 5 se mai afla Inner Center Five Wards din Tokyo, Nariman Point din Mumbai si din nou Tokyo cu Outer Central Five Wards.

Potrivit consultantului CB Richard Ellis, autorul acestui clasament, costurile de ocupare de pe piata birourilor continua sa sfideze conditiile economice precare si criza creditelor, ele crescand mai repede decat inflatia
Majorarile de preturi sunt determinate de dezechilibrul dintre cerere si oferta si de deprecierea dolarului in raport cu monedele locale.

Orasul Ho Chi Minh din Vietnam a inregistrat cea mai rapida rata de crestere a costurilor de ocupare din perioada martie 2007-martie 2008, cu un procent de pana la 94%.

In acelasi interval, piata din Moscova a urcat cu 93%, iar cea din Singapore cu 86%. La nivelul intregului clasament, tarile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa au cunoscut cele mai consistente scumpiri, in vreme ce la nivel global, 88% din cele 173 de piete monitorizate au inregistrat costuri de ocupare mai mari.

In America de Nord, centrul Manhattan-ului a ramas cea mai scumpa piata, cu un pret de $103. Pe plan mondial, New York-ul s-a plasat pe locul al 13-lea.