Locuintele vechi s-ar putea ieftini, insa peste trei ani

Imobiliare

18.04.2008 - Gandul
Locuintele vechi s-ar putea ieftini, insa peste trei ani

Apartamentele vechi au preturi pe metrul patrat aproximativ egale cu cele noi
Specialistii spun ca preturile nu ar trebui sa depaseasca 1.600 de euro pe mp in cazul celor vechi
Scaderile preturilor apartamentelor vechi inregistrate in primele luni ale anului nu sunt un semn de tendinta generala si asta din cauza ca in perioada de iarna si vara numarul tranzactiilor scade, spune Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Acesta estimeaza pentru intregul an o crestere a preturilor locuintelor vechi de 10-15%.

O analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania arata ca un mp construit intr-un ansamblu rezidential nou situat pe Splaiul Unirii este mai ieftin decat un mp construit intr-un apartament vechi din aceeasi zona. Astfel, potrivit analistilor companiei, pretul mediu pe mp construit in zona Vacaresti este de 2.085 de euro, in zona Unirii, partea dinspre Splaiul Unirii, pretul mediu este de 2051 de euro pe mp, iar in zona Tineretului este de 1.956 de euro, in timp ce in ansamblul respectiv pretul este de 1.600 de euro plus TVA. Luat pe unitate, pretul pentru un apartament nou este mai mare decat unul vechi din cauza suprafetelor mari de care dispun primele mentionate. Prin urmare, un apartament vechi cu o suprafata intre 55 si 70 de mp costa pana la 170.000 de euro, in timp ce unul nou cu o suprafata de 88 si 101 mp costa pana la 177.000 de euro plus TVA.
 
O piata sensibila la zvonuri
George Ivan, consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, spune ca numarul celor care opteaza pentru apartamente noi este in crestere, unul dintre motive fiind preturile in comparatie cu cele din imobilele vechi. „Ritmul de livrare nu este inca foarte rapid, scaderea preturilor la apartamentele vechi va fi in trepte si cred ca va fi undeva intre 10% si 15% in urmatorii trei ani si jumatate. In mod normal, preturile nu ar trebui sa depaseasca 1.600 de euro pe mp”, spune George Ivan.

de Andrada GHIRA