Locuintele vechi, pe primul loc la scaderea chiriilor

Imobiliare

05.05.2009 - Adevarul
Locuintele vechi, pe primul loc la scaderea chiriilor

Apartamentele oferite spre inchiriere au fost pâna de curând singurul segment cu evolutie pozitiva.Spatiile locative nou-construite din provincie beneficiaza de utilitati si mobilier si sunt cautate de managerii nerezidenti in localitate.

Studentii si cumparatorii potentiali de apartamente care au fost afectati de inasprirea normelor de creditare. Acestea au fost cele doua mari categorii de clienti care au sustinut piata chiriilor de la declansarea crizei economice si pâna la sfârsitul anului trecut.

Acest puseu de crestere a trecut insa.

Agentii imobiliari din orasele cu peste 100.000 de locuitori indica, rând pe rând, scaderi generalizate ale preturilor de inchiriere.
Oferta mai mare decât cererea in Galati

In decembrie anul trecut, o garsoniera situata intr-un bloc construit inainte de 1989 se inchiria cu 200 de euro. Aceasta valoare a scazut de-a lungul primului trimestru din 2009 pâna la 150 de euro.

Cu toate acestea, suma este mai mare decât cea inregistrata acum un an, in aprilie 2008. Loc de negociere inca mai exista, pentru ca tendinta pe piata chiriilor galatene este in continuare de scadere. Motivul principal este oferta ridicata in comparatie cu cererea de pe acest segment.

„Daca in perioada similara a anului trecut preturile erau in plina ascensiune datorita cererii care nu era acoperita de oferta si aveam un portofoliu de clienti in stand-by, anul acesta proprietarii se vad nevoiti sa scada la pret pentru a nu avea apartamentele goale”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener in cadrul Centrului de Investitii Imobiliare Galati (CII).

Echilibru in Suceava

Orasul din nordul Moldovei a cunoscut de la inceputul anului o serie de fluctuatii in privinta nivelului chiriilor. Tendinta generala este insa de scadere. „A fost putin mai multa aglomeratie dupa Paste, dar deja s-a linistit”, spune Mihai Olimpiu, administrator al agentiei imobiliare sucevene Imostar. In Suceava, chiriile sunt apropiate de cele din aprilie 2008, dar mai mici decât la sfârsitul anului trecut.

Mihai Olimpiu spune ca in ultima vreme pe acest segment se simte un oarecare echilibru intre asteptarile clientilor si pretentiile proprietarilor. Exceptiile de la aceasta regula sunt clientii care negociaza cu „lipsa de respect” fata de celelalte parti implicate in tranzactie. „In general, circa 50% dintre cei care ofera spre inchiriere locuinte s-au aliniat la noile preturi. Multi sunt insa reticenti in a accepta ca acum primesc cu 50-100 de euro mai putin decât de la ultimul chirias”, afirma suceveanul.

Apartamentele noi, mai putin afectate

In general, chiria pentru apartamentele noi a inregistrat o scadere mult mai putin abrupta decât in cazul locuintelor vechi. „In mare parte, apartamentele noi se inchiriaza mobilate si utilate la standarde inalte si au ca tinta staff-ul tehnic si managerial nerezident in Galati, delegat pentru diverse proiecte”, explica Chiosa-Rotaru.

Majoritatea clientilor pe care CII i-a avut pe nisa inchirierilor au fost pâna la sfârsitul anului trecut companii nationale si internationale care au contractat diverse proiecte in orasul de pe Dunare si care aveau nevoie de cazare pentru personalul angajat.

Inceputul anului a adus insa un val de cereri de reziliere a contractelor, pe motiv de suspendare a activitatilor. „Cu toate acestea, desi aflata pe o panta descendenta, piata chiriilor nu este blocata, datorita faptului ca nu depinde direct de domeniul financiar-bancar, cauza principala a blocajului din real-estate”, opineaza Chiosa-Rotaru.


Nota: Datele prezentate au la baza informatiile furnizate de agentiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuintele situate in zonele semicentrale. In tabel apar orasele din provincie care au o populatie mai mare de 100.000 de locuitori.