Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri

Imobiliare

14.05.2009 - Evenimentul zilei
Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri

Unii analisti sustin ca preturile o iau in sus, altii spun ca nu s-a atins limita minima.

Preturile apartamentelor vechi din Capitala incing dispute intre brokerii imobiliari. In timp ce reprezentantii Colliers International spun ca locuintele se vand cu aceleasi preturi ca luna trecuta sau chiar mai mari, in unele zone, ceilalti jucatori din piata considera ca nivelul minim nu a fost inca atins. Ei spun insa ca numarul tranzactiilor a crescut usor fata de lunile trecute, dar este inca foarte redus spre deosebire de aceeasi perioada din 2008.

Colliers remarca scumpiri in sectoarele 1, 2 si 3

Specialistii de la Colliers sustin ca, dupa ce preturile au inregistrat in martie cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, in aprilie chiar au crescut in anumite zone. „Sectoarele Capitalei s-au comportat diferit in aprilie, cu oscilatii intre -1% si +7%. Sectorul 1 a inregistrat cea mai mare crestere, ajungand pana la 1.582 de euro/mp”, apreciaza analistii Colliers. Potrivit acestora, sectoarele 2 si 3 au cunoscut fiecare o apreciere a preturilor cu 3%. In acelasi timp, preturile apartamentelor situate in sectoarele 4 si 6 s-au depreciat usor, cu cate 1%.

In aceste conditii, cei de la Colliers sunt de parere ca piata incepe sa se stabilizeze. „Cresterea resimtita de cateva dintre zonele Bucurestiului poate indica depasirea unui punct de minim, ceea ce inseamna ca ne putem astepta ca in lunile urmatoare sa vedem o tendinta de stabilizare a preturilor”, sustin sursele citate. Valorile calculate au la baza si date puse la dispozitie de catre Anunturi Particulari.

Unii cer multi bani, dar accepta cat li se da

Reprezentantii altor mari a gentii imobiliare spun ca situatia din prezent este foarte volatila, iar preturile sunt negociabile pana in ultimul moment. „Noi petrecem mult timp pe teren, cu vanzatorul si cumparatorul. Am costatat astfel ca preturile au scazut cu pana la 50% fata de februariemartie, care a fost varful scumpirilor. Desi se observa o crestere a cererilor, nu sunt semne de cresteri de pret”, sustine Catalin Ser banescu, managing partner Coldwell Banker.

Exista in piata proprietari care isi pozitioneaza unitatile locative la preturi superioare pietei, dar asta nu inseamna ca tranzactiile au loc la nivelurile solicitate. „Cand acestia primesc o oferta agresiva, cu 10% sau chiar 20% mai mica fata de ceea ce au cerut, o accepta pe loc, mai ales daca respectivul cumparator dispune de bani cash sau a obtinut deja creditul”, explica Adrian Sischin, directorul Remax Romania.

De exemplu, daca un proprietar din zona Primaverii pune la vanzare o vila cu un milion de euro, va fi foarte bucuros sa obtina 800.000 de euro.

In acelasi timp, e adevarat ca, acolo unde piata da semne de viata, vanzatorii incearca sa obtina sume mai mari. Daca intr-o zona se vand cateva garsoniere cu 28.000 de euro, ceilalti proprietari vor scoate la vanzare acelasi produs cu 30.000 de euro. In noile conditii ale pietei, noul pret nu are insa succesul vizat.

Preturile ar putea sa mai scada in urmatoarele luni

Reprezentantul Remax considera chiar ca locuintele s-ar mai putea ieftini. „Cred ca preturile n-au atins inca cel mai scazut nivel, mai ales pe anumite segmente”, e de parere Sischin. Acest lucru e valabil mai ales pentru apartamentele de la periferie. Scumpirile sunt insa putin probabile in conditiile in care, dincolo de blocajul pietei imobiliare, criza financiara impiedica oamenii care dispun de lichiditati sa se arunce la investitii majore. In plus, lipsa banilor ii forteaza pe unii proprietari sa vanda sub pretul pietei.

Specialistii din domeniu sunt de parere ca, in cazul in care piata ar fi atins „culmea ieftinirii”, o estimare relevanta ar fi greu de realizat in acest moment. In piata activeaza un numar redus de jucatori, in timp ce numarul unitatilor puse la vanzare e similar cu cel din anii trecuti.

Comparativ cu nivelul de acum sase luni, toate sectoarele au suferit scaderi de preturi, cu marje intre -16% si -40%.