Locuintele second-hand raman vedetele pietei

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

30.11.2007 - Romania Libera
Locuintele second-hand raman vedetele pietei

Apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la 40% fata de cele din blocurile noi.
Doar patronii si angajatii straini "de top" isi permit contractarea unor credite ipotecare de sute de mii de euro.
Locuintele vechi sunt preferate si datorita situarii lor in cartiere semicentrale, unde nu mai incap blocuri noi.


Romanii sunt prea saraci
pentru a-si permite cumpararea unor locuinte noi, motiv pentru care apartamentele second-hand din blocurile vechi continua sa ramana vedete pe piata imobiliara. "Cererea de locuinte noi se cifreaza la un milion de unitati pe toata tara, insa numai 10-15% din aceasta cerere este solvabila", a atentionat Ion Radu Zilisteanu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). In timp, solvabilitatea cererii are sanse sa creasca, datorita majorarii veniturilor populatiei, insa si locuintele noi se vor scumpi, atrag atentia expertii imobiliari.

Blocul vechi, varianta ieftina
"Din punct de vedere al pretului, apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la 40% fata de o varianta intr-un imobil nou. Balanta inclina totusi spre apartamentele noi, datorita facilitatilor oferite", a declarat Victoria Linca, senior consultant in cadrul DTZ Echinox. Ea recunoaste ca Romania nu are inca o clasa de mijloc bine conturata si ca puterea de cumparare este relativ scazuta in comparatie cu oferta de pret. Cei care cumpara acum locuinte noi sunt micii investitori romani si straini, patronii si directorii unor companii internationale, carora bancile le acorda creditele necesare. Preferinta pentru locuintele vechi are insa drept cauza nu numai pretul prohibitiv al caselor noi, ci si finalizarea greoaie a noilor proiecte. "De doi-trei ani oamenii incearca sa-si cumpere locuinte noi. Cel mai important obstacol in a-si indeplini acest obiectiv vine din faptul ca multe dintre proiectele lansate nu sunt inca finalizate. Nu toti oamenii pot astepta pana la livrarea noilor proiecte, de aceea achizitioneaza unitatile deja existente. O data cu livrarea proiectelor despre care vorbim si aparitia mai multor proiecte, din ce in ce mai mult se va merge pe achizitionarea de locuinte noi", a declarat Robert Teodorescu, directorul Departamentului de vanzari rezidentiale al Regatta. In cazul Bucurestiului, penuria de terenuri in cartierele semicentrale contribuie si ea la deplasarea cererii cumparatorilor spre locuintele second-hand.
Achizitia locuintelor noi de catre romani poate fi stimulata prin finalizarea unor proiecte la costuri medii sau low-cost. In Capitala, astfel de locuinte se pot construi in zona de sud, deoarece terenurile din nordul orasului sunt foarte scumpe. "Zona de nord a Capitalei se mentine in top in privinta numarului de solicitari pentru achizitionarea de noi locuinte din partea categoriei de clienti cu venituri peste medie, in timp ce zona de sud devine din ce in ce mai interesanta pentru dezvoltatori, in special in ceea ce priveste oferta de proprietati adresate segmentului de middle-target", se arata intr-un studiu al Contempo.


Camelia Popa