Locuintele proprietate personala, averea cea mai de pret a romanilor

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

30.11.2007 - Gandul
Locuintele proprietate personala, averea cea mai de pret a romanilor

Avutia pe cap de locuitor este de 1441 euro, datoria medie fiind de 888 euro/roman

Creditele de consum reprezinta mare parte din datorii

Peste doi ani avutia finan­ciara a populatiei va ajunge la 43,5 miliarde de euro, de aproape doua ori mai mare decat inainte de aderare, potrivit unui studiu realizat de Unicredit. In prezent, averea romanilor este de 31 miliarde de euro, in crestere cu 33% fata de anul precedent.

Analistii bancii sustin ca la baza „cresterii puternice a activelor financiare ale populatiei” stau majorarile salariale care au antrenat o crestere a depozitelor cu o cincime, dar si sumele de bani trimise in tara de romanii care lucreaza in strainatate, cu 20% mai mari decat in 2006.

Daca in urma cu un an nume­rarul si depozitele reprezentau 68% din totalul avutiei populatiei, in 2009 acestea vor ajunge la 73%. In acelasi interval, pon­derea titlurilor si actiunilor se va diminua cu sase procente, acestea urmand sa reprezinte peste doi ani doar 21% din totalul avutiei financiare a populatiei.

Potrivit aceluiasi studiu, in ta­rile din zona euro averea este structurata astfel: numerarul si depozitele se cifreaza la 31%, titlurile si actiunile la 28%, iar asigurarile reprezinta 27%. In Romania, ponderea acestotra din urma va ajunge in 2009 la 6%, dupa ce anul trecut procentul asigurarilor era de 4%.

Lucian Hainarosie