Locuintele noi, mai scumpe cu 10% din cauza materialelor

ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii , Imobiliare , Constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 26.09.2007

 

Preturile locuintelor nou construite vor creste, pana la sfarsitul anului in curs, cu circa 10-15%, ca efect al scumpirii materialelor de constructii si manoperei, a declarat pentru Business Standard Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale in cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta.

La materialele de constructii, preturile vor inregistra o crestere medie de cinci procente pana la sfarsitul acestui an, conform reprezentantilor Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). “Majorarile de pret pentru materiale au la baza evolutiile preturilor la utilitati si, in special, la gaze naturale. Cele mai mari scumpiri le vor inregistra materialele gen blocuri ceramice, gresie, faianta sau ciment”, arata Adriana Iftime, director PSC.

Pretul materialelor de constructii a crescut deja cu 7,5% in primul semestru, crestere care, potrivit consultantilor imobiliari, s-a tradus in pretul final al noilor constructii printr-un plus de 100 de euro pe metru patrat construit. Pentru perioada pana la sfarsitul anului, piata asteapta o reactie a producatorilor de ciment, sensibili la evolutia pretului gazelor. “O crestere a preturilor mai este asteptata in luna decembrie. Produsele care s-ar putea scumpi pe fondul cresterii pretului la gaze ar putea fi cimentul si toate materialele care deriva din acesta, BCA, caramida”, crede Claudiu Georgescu, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.

 

Ovidiu Lefter