Locuintele grecesti ieftine, o investitie imobiliara profitabila

Imobiliare , TENDINTE

25.02.2008 - Adevarul
Locuintele grecesti ieftine, o investitie imobiliara profitabila

La polul opus, profiturile aduse de o casa destinata clasei medii sunt considerabil mai mici

Ofertele imobiliare abunda in ultima vreme de unitati locative in strainatate. Agentiile imobiliare ii indeamna pe romani sa cumpere proprietati pe cele mai insorite litoraluri ale lumii. Casele din Grecia, Bulgaria, Brazilia sau Spania par mai atragatoare ca oricand, mai ales ca pot aduce si profit, prin revanzare sau inchiriere. Tot consultantii imobiliari spun ca pentru a achizitiona astfel de imobile este indicat sa o faceti prin companii specializate in astfel de afaceri.

Pentru a cumpara o proprietate in Grecia, este bine sa stiti, de exemplu, ca in anumite zone achizitia nu este posibila fara un aviz de la Prefectura locala. Si asta pentru ca autoritatile grecesti nu vor ca turcii sa cumpere teren in aceste zone, cunoscute fiind problemele care au aparut intre cele doua natiuni de-a lungul timpului.
„Cel mai important cand cumperi o proprietate in Grecia este sa lucrezi cu profesionisti, cu oameni din companii cu experienta pe piata greceasca, care te pot ghida corespunzator.

Ai nevoie de patru specialisti de incredere daca vrei sa cumperi o proprietate in Grecia: un avocat, un broker imobiliar, un arhitect si un contabil", spune pentru "Adevarul" Ilias Papageorgiadis, director executiv More International Invest. Si investitia intr-o proprietate din Bulgaria presupune o anumita pregatire anterioara. De pilda, cetatenii straini au voie sa cumpere imobile in Bulgaria, dar nu si teren. Insa fiecarei unitati locative ii revine o cota indiviza de teren aflat sub cladire si pe caile de acces.

„Firma bulgareasca pe care o reprezentam a gasit o solutie originala: a trecut pe numele unei firme terenul respectiv si vinde fiecarui cumparator o cota parte din actiunile acestei companii, corespunzatoare cu cota parte de teren care revine apartamentului", explica Daniel Iftime, consultant vanzari in cadrul WBI.

Proprietatile ieftine sau luxoase, investitii de viitor in Grecia

Legislatia din Romania nu pune atatea probleme investitorilor straini precum se intampla in Grecia sau Bulgaria. „Legea din Romania nu este deloc restrictiva pentru cetatenii straini. Este suficient sa iti faci o firma pe care o detii 100% si prin ea sa iti desfasori activitatea. De aceea a si existat acest boom imobiliar din ultimii ani, pentru ca este foarte usor pentru straini sa vina aici.

Legislatia este foarte permisiva comparativ cu Grecia, parametrii de urbanism sunt de asemenea mult mai buni decat cei grecesti. Si taxele sunt la un nivel convenabil. Mi-as dori sa ajunga si Grecia la nivelul Romaniei in ce priveste aspectele de taxare, legislatie si urbanism", spune Ilias Papageorgiadis.

Pentru o unitate locativa din Grecia pentru care platiti astazi 100.000 de euro, va puteti astepta sa obtineti din revanzarea peste 5 ani un profit de maximum 40%. Proprietatile de viitor din Grecia sunt cele cu preturi mici si cele luxoase.

Andrei Panait