Locuintele bulgaresti, cu 30% mai scumpe

Imobiliare

08.09.2008 - Business Standard
Preturile locuintelor din Bulgaria au crescut cu mai mult de 30% in cel de-al doilea trimestru din 2008 comparativ cu perioada similara a anului trecut, plasand tara vecina in topul indexului global, realizat in luna septembrie de compania britanica de consultanta imobiliara Knight Frank.

Datele statistice ale agentiilor imobiliare arata ca in Romania, in primele sapte-opt luni din 2008, preturile apartamentelor vechi au scazut in medie cu circa 8-10%, iar la cele noi au stagnat in mare parte.

Potrivit consultantilor Knight Frank, numarul de tari cu o scadere de pret pe segmentul imobiliar este in continua crestere. “Cresterile de preturi sunt incetinite in special in Europa de Vest, spre deosebire de Asia si Europa de Est, care se bucura de o tendinta ascendenta. Bulgaria se afla pentru al patrulea trimestru consecutiv in topul realizat de consultanti, din punct de vedere al cresterii preturilor locuintelor”, sustin cei de la Knight Frank, citati de agentia bulgara de presa Dnevnik.

Cu toate acestea, rezultatele prezentate de indexul britanicilor vin in contradictie cu datele agentiilor imobiliare bulgare, care au anuntat, totusi, o incetinire a cresterii preturilor locuintelor de la inceputul anului in principalele orase din aceasta tara.

Pe locurile urmatoare ale topului se afla Slovacia, dar si Rusia, cu un ritm de crestere de 26%. In acelasi timp, in cel de-al doilea trimestru din 2008, preturile locuintelor din Republica Ceha si Hong Kong au crescut, de asemenea, cu mai mult de 25%.

George Sarcinschi