Locuintele ANL, o superoferta guvernamentala pentru „tinerii“ descurcareti. Lista preturilor

Imobiliare

06.05.2009 - Gandul
Locuintele ANL, o superoferta guvernamentala pentru „tinerii“ descurcareti. Lista preturilor

Toate apartamentele ANL din sectorul 4, ocupate de „tineri” din primarie si din diverse ministere

In Focsani, 1.500 de familii tinere au fost depasite la repartitii de 36 de politicieni PSD si de rude ale acestora

Locatarii blocurilor ANL din sector 6 au chirii mici, dar au si probleme cu facturile

Primariile, adica administratorii locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) pentru tineri nu tin la vedere (accesibile pe propriile site-uri de internet) listele de chiriasi. Legea spune ca listele sunt publice, intrucat locuintele ANL sunt construite din fonduri publice. Dar edilii prefera sa tina listele dosite, punandu-le eventual la dispozitie doar in urma unei solicitari scrise. In cele mai fericite cazuri (de exemplu, la Cluj-Napoca), listele se regasesc in hotarari ale consiliilor locale, publicate pe site. In alte cazuri (ex.: Craiova), sunt date publicitatii listele cu cei care au prioritate la noile repartitii de locuinte.

Focsani, orasul unde „tinerii” sunt toti social-democrati

Motivatia acestei stari de fapt este simpla: listele contin nume care, avand o mare vizibilitate, ar strica imaginea edililor. E vorba, in general, fie de alesi locali (care si-au repartizat lor insile locuintele), fie de rude ale acestora, fie de diversi clienti politici. Cu totii, oameni cu venituri solide, care, fara „pilele” de rigoare, nu s-ar fi incadrat in criteriile legale de repartizare, dar care „le-au luat fata” sutelor de mii de solicitanti meritorii, aflati pe listele de asteptare multi ani la rand.

Este de pomina cazul orasului Focsani, unde, in octombrie 2005, 1.500 de familii tinere, cu venituri modeste, au fost devansate, la atribuirea a 36 de apartamente, de diversi potentati social-democrati: consilierii judeteni Adrian Grosu si Gabriel Nedelcu, fostul prefect Catalin Vrabie, fiul fostului senator Fevronia Stoica (patron al unui lant de farmacii), fiul fostului consilier judetean Mihai Racovita, nora directorului economic al Consiliului Judetean Vrancea, directorul RAR Vrancea, Alin Trasculescu. Acestora li s-au adaugat judecatori, executori judecatoresti si avocati. Reprezentantii Primariei Focsani spun ca anexele hotararilor consiliului local, prin care s-au facut repartitiile de locuinte ANL, nu exista in format electronic, copiile pe suport de hartie fiind transmise prin posta.

Functionarii din sectorul 4 – 24 de apartamente din 24

Toate cele 24 de apartamente construite de ANL in sectorul 4 al Capitalei (cartierul Tonitza) au fost ocupate de functionari ai Primariei sectorului 4, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Educatiei si Ministerului Transporturilor. In „Constantin Brancusi” din sectorul 6 (cel mai mare cartier ANL pentru tineri, din Bucuresti) au primit repartitii, in 2005-2006, printre multi altii, Gabriel Tanase, directorul Directiei Finantelor Publice Locale (ulterior, director la RAR, iar acum simplu economist, dar si consilier la Primaria Capitalei), si Cristian Hrituc, directorul Administratiei Pietelor.

Pretul de inventar, mai mic decat pretul de 40.000 de euro anuntat de Guvern

Toti acesti chiriasi isi vor putea cumpara apartamentele la pretul de inventar, care este cu mult sub cel al pietei. Guvernul a anuntat ca pretul mediu de vanzare al uneia din cele 14.745 de locuinte ANL actualmente inchiriate va fi de 40.000 de euro. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) ne-a precizat ca acest pret a fost indicat de ANL ca fiind costul final de construire al apartamentelor. Insa tot surse oficiale din MDRL au precizat ca vanzarea se va putea face la pretul de inventar al apartamentelor. Iar directorul ANL, Pavel Belinski, ne-a precizat ca valoarea de inventar, care include costurile de constructie si de racordare la utilitati, nu va trece de 600 de euro/mp. Intre pretul de inventar si pretul de piata este, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, o diferenta flagranta. De pilda, pretul de inventar in cazul locuintelor din cartierul „Brancusi” (situat langa cartierul Drumul Taberei) este de 400 de euro metrul patrat. Chiar daca acesta va fi „actualizat” la 600 de euro/mp, o garsoniera de 40 de mp se va vinde cu 24.000 de euro, iar un apartament de 2 camere de 60 de mp, cu 36.000 euro. Or, chiar si pe timp de criza, pretul pietii este dublu fata de aceste cotatii.

Directorul Gabriel Tanase: „Poate datorita functiei... am obtinut un loc mai sus pe liste”

Gabriel Tanase (PNL), care a obtinut 3 camere (87 mp) in cartierul Brancusi din postura de director al Directiei Finantelor Publice Locale, rememoreaza: „Ne-am mutat chiar in decembrie 2005, de Craciun, dupa ce am zugravit. A fost frumos”. Tanase, care acum are 38 de ani, este casatorit si are doi copii, sustine ca a facut o prostie renuntand la afaceri si acceptand postul de director in Primaria Sectorului 6, pentru un salariu de 8,8 milioane de lei vechi in noiembrie 2004, chiar daca, dupa numai un an, s-a mutat in casa noua, platind o chirie de 30 de euro, fata de 250 de euro pana atunci. In prezent, chiria pentru un apartament de 3 camere in bloc ANL „Brancusi” nu sare de 35 de euro, in timp ce pretul pietei in zona este de 300-400 de euro. „Chiar daca nu as fi fost director, m-as fi incadrat pentru o repartitie. Poate datorita functiei, datorita statutului de functionar public, am obtinut un loc mai sus pe lista. Avantajul celor inscrisi atunci a fost ca nu s-a facut prea multa publicitate, iar cei care au aflat de inscrieri nu aveau incredere ca pot obtine o repartitie”, spune liberalul.

Info plus:

Averea fostului director ANL, verificata de DNA

In iulie 2007, Departamentul National Anticoruptie a inceput verificarea modului in care directorii generali ai Agentiei Nationale pentru Locuinte si-au dobandit averile. Potrivit declaratiilor de avere, directorii agentiei si-au achizitionat in ultimii ani locuinte, terenuri, masini de lux si si-au deschis depozite de miliarde de lei la banci. Patru dintre ei, printre care si directorul general al ANL, Gheorghe Popescu, au imprumutat zeci de mii de euro unor persoane fizice sau chiar unor firme private. Acesta din urma, pe timpul cand era viceprimar, in 2004, nu avea nici un ban in cont. Potrivit declaratiei de avere din ianuarie 2007, Popescu si-a deschis in 2005 un depozit la BCR Piatra Neamt de 102.877 RON si a imprumutat doua persoane (pe Elena Magazin si pe Aurora Croitoru) cu 90.000 RON.

Ulterior, seful ANL a mentionat ca si-a mai deschis un cont la BCR, de 172.000 RON, si inca unul de 15.000 de euro, ultimii fiind bani rezultati din vanzarea unui autovehicul. Anul acesta, Gheorghe Popescu a fost inlocuit in functia de la ANL, dar a fost pastrat in consiliul de administratie al agentiei si este consilier al unui secretar de stat din MDRL. DNA ne-a precizat ca Gheorghe Popescu nu figureaza in evidentele sale, deci cercetarea penala s-a finalizat cu NUP. Popescu ne-a declarat ca „DNA a fost la noi, le-am prezentat documente justificative si totul s-a lamurit. Eu nu mi-am mai cumparat un capat de ata din 2003, toate bunurile mele fiind achizitionate inainte de acest an. E adevarat, am depus bani in banca, dar sunt sume justificabile, am muncit pentru acei bani”.