Locuinte mai ieftine, insa tot mai mici

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

21.02.2008 - Adevarul
Locuinte mai ieftine, insa tot mai mici

Dezvoltatorii imobiliari anunta proiecte care sa concureze preturile apartamentelor comuniste.

Pana acum, marii jucatori de pe piata imobiliara vizau exclusiv clienti cu venituri peste medie. Desi oferta existenta pentru acest segment este mica in raport cu cererea, constructorii si agentiile imobiliare doresc sa atraga si un alt gen de cumparator. Noua tinta este populatia cu venituri mici, care, traditional, se orienta catre apartamentele din blocurile vechi.

Unitatile locative din blocurile construite inainte de 1989 au un pret pe metrul patrat mai mare decat in cazul apartamentelor din ansamblurile rezidentiale nou-construite. Cu toate astea, cei cu venituri sub medie prefera cladirile „comuniste".

Si asta pentru ca suprafetele mai mici determina un pret total mai redus decat al spatiilor de locuit din blocurile noi. Companiile imobiliare si de constructii au sesizat aceasta preferinta si doresc sa actioneze si pe aceasta nisa a pietei.


„Noi, ca dezvoltatori, discutam de pretul pe metrul patrat, dar pe clientii care au un buget de maximum 100.000 de euro pentru un apartament de doua camere ii intereseaza mai putin acest aspect. Ei cauta o locuinta potrivita bugetului lor si atunci accepta suprafetele mai mici din blocurile vechi.

Acesta este motivul pentru care pe viitor vom demara proiecte pentru aceasta categorie", a declarat pentru „Adevarul" Antonio Zarnescu, director comercial la Gea Prasa. Unul dintre ansamblurile de acest gen, cu termen de finalizare 2010, este „Rasarit de Soare", dezvoltat de Conarg.

Aici preturile variaza intre 48.500 de euro pentru o garsoniera de 43 de metri patrati construiti si 142.000 de euro pentru un apartament de patru camere cu o arie de 113 metri patrati construiti. Spre comparatie, o garsoniera veche in acelasi cartier, in suprafata de aproximativ 40 de metri patrati construiti costa 80.000 de euro.

Un alt exemplu: o garsoniera intr-un bloc vechi, in zona Obor-Kaufland, cu suprafata de 41 mp are pretul de 87.500 de euro, in timp ce o unitate locativa cu o camera in Obor Towers, un ansamblu rezidential nou, costa 87.000 de euro, la o suprafata de 63 mp, cu finisaje si centrala termica de apartament.

Ionut Morariu, Panait Andrei