Locuinte "finalizate" la tribunal

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

17.11.2009 - Evenimentul zilei

7.000 de locuinte aflate in constructie vor fi predate cu intarziere.

Zeci de clienti incearca sa-si recupereze banii in instanta dupa ce dezvoltatorii imobiliari nu si-au respectat obligatiile contractuale. Termenele de finalizare a peste 7.000 de locuinte au fost amanate pe fondul crizei, iar investitorii care n-au mai putut atrage noi finantari au sistat lucrarile in asteptarea unor vremuri mai bune.

Cei care platisera deja un avans s-au vazut astfel in situatia de a nu se putea muta la termenul stabilit.
 
Este si cazul avocatului Mihai Florea, care a contractat, in decembrie 2007, o locuinta de peste 240.000 de euro in complexul Laguna Residence, situat pe malul lacului Tei din Capitala si finantat de compania spaniola GEA Prasa.

Ansamblul de 504 unitati ar fi trebuit sa fie gata pe 31 octombrie 2009, conform antecontractului. Termenul putea fi prelungit cu maximum trei luni, daca intarzierea era din cauza antreprenorului sau a subcontractantilor.

Reprezentantii HI Grupo, companie care promoveaza proiectul, afirma insa ca lucrarile vor mai dura inca opt luni. „Din informatiile noastre, locuintele vor fi gata pe 30 iunie 2010”, sustine Sebastian Ungureanu, de la HI Grupo.

Rafael Ordas, general manager al GEA Prasa, a refuzat sa comenteze situatia. In schimb, Antonio Zarnescu, fostul director comercial al companiei, a declarat in septembrie ca a decis sa se retraga, dupa ce a realizat ca „planurile de viitor ale GEA Prasa erau serios zdruncinate de criza”.

Varianta: negocierea amiabila

Pentru ca nu si-a primit locuinta si nici nu a ajuns la un acord amiabil cu dezvoltatorul, Mihai Florea a solicitat sprijinul instantei.

„Am vrut sa negociez cu ei, dar mi-au oferit un discount de 5% daca le mai dau 15.000 de euro, dupa ce am platit deja avans 60.000 de euro. Acum imi vreau banii, pentru ca nu am incredere ca se va mai termina proiectul, iar daca se va termina, care vor fi standardele de calitate”, afirma Florea.
 
In aceasta perioada, cladirile se afla in stadiul de structura, iar pe santier nu se observa a fi activitate.
 
Specialistii in imobiliare spun ca intr-o situatie similara se afla sute de clienti, majoritatea optand pentru renegocierea pretului. „Unii considera ca apartamentele sunt prea scumpe fata de actualele niveluri din piata si invoca intarzierile pentru a obtine reduceri sau chiar banii inapoi. Asta depinde de felul in care au fost concepute contractele”, comenteaza Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker.