Locuinta etalon romaneasca bate la pret Riviera Franceza

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

Locuinta etalon romaneasca bate la pret Riviera Franceza
Casele de lux ale romanilor instariti au insa preturi accesibile clasei medii din Occident


Poate una dintre cele mai persistente erori de pe piata noastra imobiliara este ideea ca preturile locuintelor au ajuns la un nivel care greu mai poate fi intrecut. Ultimul studiu de profil arata ca, pe piata produselor rezidentiale de lux cel putin, exista inca un mare hiatus intre preturile romanesti si cele de afara.
Daca ar fi sa facem o fotografie de grup unei familii din SUA, Irlanda, Franta, Portugalia sau orice alta tara dezvoltata, in planul secund exista intotdeauna o casa, cladire care in toate timpurile a fost principalul avut al celor ce apartin clasei de mijloc. In Romania, pentru ca oamenii din clasa medie au fost bagati cu sila in apartamentele de bloc, imaginile cu familii fericite stand in fata propriilor case sunt mai rare: nimeni nu pozeaza in fata blocului sau.
Pretul unei case care in Occident „deserveste“ clasa medie este prohibitiv pentru majoritatea celor din patura de mijloc din Romania. Oamenii care nu aveau acces la acestea le-au zis „case de lux“. Din acest punct de vedere, notiunea „de lux“ capata la noi un sens mai extins, care cuprinde atat vile sau palate somptuoase, cu piscine, gradini intinse pe cateva mii de metri patrati, chioscuri si alte amenajari si dotari de top, cat si banalele apartamente nou construite, ceva mai spatioase fata de cutiile de chibrituri din cartierele ceausiste.

Ce masoara HCPI
Indicele Comparativ al Preturilor Locuintelor (Home Price Comparison Index, HCPI) calculat anual de Coldwell Banker Real Estate LLC la nivel mondial, desi nu vizeaza piata locuintelor de lux, ne ajuta sa ne facem o idee despre nivelul la care a ajuns piata rezidentiala de profil, dar si sa „vedem“ rezervele de crestere pe care le mai au preturile pe acest segment. In Romania, locuinta etalon luata de Coldwell drept baza de comparatie se refera mai mult la piata de lux; e drept ca vorbim doar despre casele aflate in gama valorica inferioara a segmentului. Astfel, in calitatea sa de „radiografie“ a pietei, indicele Coldwell Banker estimeaza valoarea medie a unei resedinte pe baza preturilor unor locuinte unifamiliale cu suprafata de aproximativ 204 metri patrati, cu patru dormitoare, doua bai, un grup sanitar, o camera pentru toata familia si garaj pentru doua masini.
In Romania, foarte putini isi permit astazi o asemenea casa care, potrivit HCPI, costa 607.200 dolari. Studiul arata ca cele mai scumpe piete sunt Dublin (Irlanda) - 2,13 milioane USD, Milano (Italia) -1,91 milioane USD, Roma - 1,79 milioane USD si Paris - 1,67 milioane USD. Daca ne uitam la celalalt capat al clasamentului, destinatii rezidentiale ceva mai accesibile in Europa (mai ieftine ca Bucurestiul) sunt Nisa si Marsilia (Franta), Amsterdam (Olanda), Varsovia (Polonia) si orasele malteze Attard si St. Julians. Varsovia (417.760 USD) este piata care se apropie cel mai mult de media de 422.343 USD din SUA.
Studiul HCPI arata ca locatia este criteriul cel mai important in stabilirea pretului. Si nu doar in Romania. In SUA, diferenta dintre cea mai accesibila ca pret si cea mai scumpa piata este de 2,1 milioane USD. Astfel, daca in Beverly Hills o casa costa 2,21 milioane USD, la peste 2.253 de kilometri, in statul Texas, o locuinta similara are un pret de 136.725 USD. In California sunt opt dintre primele zece piete considerate cele mai scumpe din SUA, cu preturi medii de peste un milion de dolari.

Oleg Cojocaru