Locatarii din ansamblurile rezidentiale platesc intretineri de lux

Imobiliare

30.04.2009 - Curierul National
Locatarii din ansamblurile rezidentiale platesc intretineri de lux

Costurile intretinerii pentru apartamentele noi sunt mai mari cu 31%-116% fata de cele vechi

In momentul de fata, preturile locuintelor inca nu sunt suportabile pentru veniturile romanilor, iar dupa ce reusesc cu eforturi imense sa cumpere o casa, pe langa ratele lunare la banca, romanii trebuie sa mai achite si intretinerea locuintei, care poate deveni foarte scumpa in cazul unui imobil nou.
Proprietarii care s-au mutat in apartamente construite in complexuri rezidentiale noi livrate din a doua jumatate a anului trecut au platit intretineri lunare mai mari decat cei care locuiesc in apartamente din imobile vechi, conform unei analize pe 8 luni realizate de servicecasa.ro, primul site din Romania care gazduieste toate serviciile si informatiile pentru administrarea unei proprietati.
Cele mai importante diferente sunt in cazul locuintelor cu 3 si 4 camere
Astfel, cele mai mari diferente procentuale intre costurile intretinerii/mp pentru un apartament nou fata de unul vechi se inregistreaza la apartamentele cu 3 si 4 camere pentru intretinerile aferente lunilor de iarna (116% si respectiv 75%), dar si pentru intretinerile aferente lunilor de vara (100% si respectiv 91%), se arata in studiul servicecasa.ro.
Costurile medii ale intretinerii lunare pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi se situeaza intre maxime de 3,9 euro/ mp pentru un apartament cu 3 camere in timpul iernii si minime de 1,9 euro/mp pentru un apartament cu 2 camere in timpul verii, conform unei analize realizate de servicecasa.ro. Explicatia costurilor crescute este aceea ca proprietarii de apartamente noi platesc, in plus fata de proprietarii de apartamente vechi, servicii cu valoare adaugata cum sunt costuri de administrare a proprietatii, de ingrijire a gradinilor, curatenie, paza, sala de gimnastica sau piscina, servicii care nu se regasesc pe listele de intretinere ale apartamentelor vechi.
Clientii ar trebui sa se gandeasca mai bine cand aleg un apartament
In acest context, bugetul alocat platii intretinerii lunare pentru un apartament nou trebuie calculat inca din momentul achizitiei sale, mai ales daca aceasta se face printr-un credit bancar, cheltuielile de intretinere ale apartamentului putand fi astfel aproximate pentru a estima bugetul general complet al unei familii care se muta in casa noua.
Analiza a inclus costurile medii de intretinere ale apartamentelor din Bucuresti si a cuprins cifre afisate de intretinere a peste 100 de asociatii de proprietari care cuprind peste 2.300 de apartamente din complexuri rezidentiale noi si blocuri vechi. Se estimeaza ca in 2007-2008 au fost livrate peste 10.000 locuinte noi in Bucuresti, iar anul acesta se asteapta ca peste 2.000 locuinte noi sa fie predate proprietarilor in Capitala.


Tip apartament               Cost mediu intretinere/mp    Cost mediu intretinere/mp
                                                 pe timp de vara                     pe timp de iarna
Garsoniera - bloc nou                     2.1 euro                                2.9 euro
Garsoniera - bloc vechi                  1.6 euro                                 2 euro
2 camere - bloc nou                        1.9 euro                               2.9 euro
2 camere - bloc vechi                      1.4 euro                               1.8 euro
3 camere - bloc nou                         2.4 euro                              3.9 euro
3 camere - bloc vechi                      1.2 euro                               1.8 euro
4 camere - bloc nou                         2.3 euro                              3.5 euro
4 camere - bloc vechi                       1.2 euro                             2.0 euro