Libeskind, coordonatorul reconstructiei World Trade Center

PROIECTE / DEZVOLTARE

16.11.2009 - Business standard

Teoretician al arhitecturii si profesor timp de multi ani, Daniel Libeskind si-a vazut primul proiect finalizat abia la varsta de 52 de ani, odata cu constructia casei Felix Nussbaum in 1998. Inainte de asta, lucrarile arhitectului american de origine poloneza erau considerate de critici drept utopice, imposibil de construit si mult prea indraznete.

Muzeul evreiesc din Berlin, ridicat in 1999, a fost primul succes international al lui Libeskind si a fost una dintre primele cladiri construite dupa reunificarea Germaniei. De atunci, a creat numeroase sedii pentru institutii culturale, centre comerciale si de conferinte, muzee, atenee, universitati, hoteluri.

Arhitectul a capatat cu adevarat faima atunci cand a fost selectat pentru coordonarea lucrarilor de reconstructie de la World Trade Center. Proiectul pe care l-a prezentat se numea Memory Foundations. La Ground Zero, cerul urma sa fie strapuns din nou, de data aceasta de un turn in spirala. Un turn, spune Libeskind, care trebuia sa reafirme ca libertatea este un concept imuabil, ca America ramane puternica in fata pericolului si ca optimismul supravietuieste intotdeauna tragediei.

Opt ani dupa atacuri, Ground Zero arata aproape la fel ca dupa tragedie. Nu s-a construit nimic, insa proiectul pe care l-a prezentat Daniel Libeskind l-a propulsat in lumea buna a arhitecturii mondiale. In scurt timp, studioul sau angaja 120 de arhitecti in New York, Zurich si Milano.

In prezent lucreaza la mai mult de 40 de proiecte in intreaga lume. Recent finalizate sunt Muzeul evreiesc contemporan din San Francisco si Muzeul Regal Ontario din Toronto. Imprevizibila - asa isi caracterizeaza opera Daniel Libeskind. Si e, poate, cel mai potrivit cuvant pentru lucrarile sale, care sfideaza gravitatia, care se ridica spre cer colturoase, asimetrice, dure.