Leul, ultima optiune a romanilor care se imprumuta pentru o casa

ANALIZE / COMENTARII , Finante Banci

19.11.2007 - Adevarul
Leul, ultima optiune a romanilor care se imprumuta pentru o casa

Foamea de case a romanilor creste de la an la an. O demonstreaza prosperitatea agentiilor imobiliare, dar si putinele statistici din domeniu existente pe piata.

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, nivelul imprumuturilor cu destinatie imobiliara, din primele noua luni ale lui 2007, a atins o cifra-record, depasind pragul celor trei miliarde de euro. Foarte putini sunt insa cei care mai prefera creditele in moneda nationala.

Majoritatea covarsitoare a creditelor imobiliare accesate in ultimul an sunt in valuta. Cifrele BNR arata ca pentru fiecare leu imprumutat pentru a cumpara o locuinta romanii se indatoreaza cu echivalentul in valuta a altor noua lei. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, creditele imobiliare in lei abia daca depaseau un miliard de lei, in timp ce imprumuturile in valuta treceau de 10,3 miliarde de lei.

Impresionanta este insa dinamica acestui indicator fata de perioada similara a anului trecut. Din 2006, romanii aproape ca nu au mai contractat credite pentru locuinte in moneda nationala, cele in moneda straina cunoscand un avans de peste 40%.

In mod firesc, bucurestenii sunt cei care conduc in topul celor mai mari datorii imobiliare, totalul acestora depasind patru miliarde de lei (mai mult de un miliard de euro).

La polul opus, locuitorii din judetul Giurgiu au apelat la credite pentru locuinte a caror valoare totala depaseste cu putin echivalentul a un milion de euro.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au sesizat si ei ponderea ridicata a creditelor imobiliare in valuta, insa afirma ca aceasta situatie nu este ingrijoratoare.

"Exista riscuri, dar nu vedem situatia ca fiind ingrijoratoare in prezent", a afirmat Juha Kahkonen, consultant senior in cadrul Departamentului Europa al FMI.

El a aratat insa ca este foarte important ca persoanele care contracteaza imprumuturi in valuta sa cunoasca riscurile la care se expun. De unde aceasta febra a achizitiilor de natura imobiliara? Un posibil raspuns il ofera rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Ionut Morariu