Letonia: scad preturile locuintelor

TENDINTE , Imobiliare

29.10.2007 - Evenimentul Zilei
Letonia: scad preturile locuintelor

Strategia antiinflatie adoptata de guvernul leton in aceasta primavara, alaturi de efectele crizei creditelor imobiliare din SUA scot Letonia de pe lista tarilor in care investitiile imobiliare sunt foarte rentabile.

In ultimii cinci ani, preturile proprietatilor imobilare din Letonia au avansat cu 500%, o rata de crestere cu mult peste cele inregistrate in alte tari din UE. Aceasta adevarata explozie a facut din fostul stat sovietic o destinatie preferata de investitorii imobiliari, informeaza AFP.

Preturile au inceput sa scada in luna mai, dupa punerea in practica a unui set de masuri luate pentru a reduce inflatia, printre care se numara si cateva restrictii la acordarea de credite imobiliare.

„Activitatea pe piata a incetinit considerabil”, sustine Aigars Smits, directorul agentiei imobiliare Arco din Riga. „Oamenii asteapta, chiar daca nimeni nu poate estima cum va fi piata in perioada urmatoare”, spune acesta.

Piata o ia in jos

Numarul tranzactiilor a scazut la nivelul dinaintea boomului, din anul 2001. In septembrie s-au semnat peste 25.600 de contracte de vanzare-cumparare, fata de peste 38.200 in ianuarie. Pretul unui apartament intr-un bloc vechi a scazut luna trecuta cu 1,2% fata de luna august, pana la 1.570 euro pe metrul patrat.

Impactul crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare a fost resimtit si in fosta republica sovietica. „Alaturi de factorii locali, se simte influenta deteriorarii pietelor financiare internationale”, explica Vladimirs Markovs, directorul agentiei imobiliare Nira Fonds.

Pe de alta parte, exista voci care afirma ca scaderea preturilor a inceput inainte sa fie impuse restrictiile guvernamentale. Raite Karnite, economista la Academia de Stiinte din Riga, considera ca piata imobiliara a atins plafonul preturilor la sfarsitul anului trecut, iar multi investitori speculatori si-au retras deja fondurile.

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

Ana Batca