Legi sucite de dragul obligatiilor noastre fata de UE: Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

15.12.2009 - Cotidianul
Legi sucite de dragul obligatiilor noastre fata de UE: Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere

Notarii se vor spala pe maini dupa 1 ianuarie de absenta certificatelor de performanta energetica la locuintele vandute sau inchiriate, punand clientii sa declare ca stiu de obligativitatea certificatelor. Bancile care dau creditele de locuinte le pot cere.

Certificatele se vor da pe banda rulanta pe bani buni de catre auditori
Legea nr. 372 din 2005 prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2010 sa nu se mai incheie trazactii imobiliare cu locuinte, fie de vanzare-cumparare, fie de inchiriere, daca nu exista certificat de performanta energetica. Masura a fost adoptata in urma intrarii in vigoare a unei directive europene care obliga la auditarea energetica a cladirilor. Rolul certificatului ar fi ca persoana care achizitioneaza o locuinta sa stie cam cat ar putea sa il coste incalzirea locuintei, care sunt pierderile si cum ar putea ameliora performantele energetice ale acesteia. In termenul scurs de la adoptarea directivei, majoritatea tarilor europene au facut pasi importanti in formarea auditorilor care sa expertizeze cladirile.
 
In Romania nu s-a intamplat mai nimic fiindca exista judete in care este un singur auditor persoana fizica.
 
Notarii publici se plang ca legea in cauza este schioapa deoarece nu prevede sanctiuni, deci nu au ce sa le faca celor care vand sau care inchiriaza o locuinta fara certificat. “Nu exista inca normele de aplicare a legii. Nu se stie ce sanctiuni se aplica in cazul in care vanzatorul nu are certificatul energetic, caci nu sunt prevazute astfel de sanctiuni in lege”, ne-a spus Miruna Popescu, purtator de cuvant al Uniunii Notarilor Publici. Potrivit acesteia, in cazul vanzarilor sau inchirierilor de locuinte sau de imobile realizate dupa 1 ianuarie, notarii vor cere o declaratie scrisa de la cumparatori ca “au luat la cunostinta de prevederile legale”. Problema este ca nu se stie daca persoanele care cumpara locuinte pe credite bancare, adica majoritatea, vor gasi intelegere din partea bancilor in situatia in care locuinta achizitionata nu detine certificat, spune Miruna Popescu.
 
In toamna anului trecut, Senatul a respins un proiect de lege al Guvernului pentru modificarea Legii nr. 327 si care prevedea ca vanzarile si inchirierile de locuinte sau de imobile lipsite de certificate de performanta energetica sunt lovite de nulitate.
Prezenta certificatului energetic este necesara si pentru constructiile noi, odata cu receptionarea lucrarilor, inca de anul trecut, din luna septembrie. Proprietarii care isi construiesc casa si nu au obtinut certificatul energetic nu au de ce sa isi faca griji. „Receptionarea lucrarilor, in cazul in care nu exista certificatul energetic, se va face, dar se va face cu obiectiunea ca nu exista acel act. Nu exista sanctiuni. Certificatul energetic are un rol informativ si astfel se poate face o evaluare a costurilor la intretinere”, ne-a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).
 
Pana la clarificarea legii, notarii cer amanarea termenului de aplicare pentru ca altfel se blocheaza piata pe motiv ca nu sunt suficienti auditori care ar putea elibera certificatele energetice. Actorii din piata imobiliara sustin ca certificatul energetic va mari preturile la apartamente cu 5-10%. “Sunt inregistrate mult mai multe tranzactii imobiliare in toata tara decat ar putea face fata auditorii energetici existenti”, crede Miruna Popescu. Vlad Vlasceanu, directorul firmei tIMOn, organizator de targuri imobiliare, considera ca pretul la case va creste in anul 2010 cu pana la 10%, motivul principal fiind certificatul energetic.
 
„Certificatul energetic nu are cum sa creasca pretul cu 10% din moment ce costurile acestui act din pretul total de tranzactionare este de aproximativ 1%. Auditul energetic costa 1-3 euro pentru metrul patrat, in functie de suprafata imobilului. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat si pretul este mai mic si invers”, a mai spus Dan Berbecaru. Certificatul energetic are sapte calificative notate cu litere de la A la G si indica o cladire cu eficienta termica ridicata in cazul in care calificativul este A, B sau C. Potrivit listei auditorilor energetici publicata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, in majoritatea judetelor acestia pot fi numarati pe degetele a doua maini. Exista si judete, precum Ialomita, in care este un singur auditor. O problema este si faptul ca auditorii sunt specializati fie pe cladiri, fie pe instalatii, putini avand ambele specializari.
 
Cat dureaza eliberarea certificatului energetic
Potrivit lui Dan Berbecaru, eliberarea unui certificat energetic dureaza aproximativ o saptamana. Pana in momentul de fata au fost eliberate in jur de 600 de certificate energetice, cele mai multe fiind emise in Bucuresti, Cluj, Bistrita, Iasi. Aceasta la un fond total de 8,2 milioane de locuinte de auditat.