LEGEA LOCUINTEI - Drepturi si indatoriri pentru proprietari, chiriasi si administratori

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Finante Banci

26.11.2007 - Money Channel
LEGEA LOCUINTEI - Drepturi si indatoriri pentru proprietari, chiriasi si administratori

La prima vedere, sa locuiesti intr-un bloc de apartamente pare o treaba usoara. Nu si dupa ce citesti si legea locuintei. Drepturile si indatoriile proprietarului si ale chiriasului sunt multiple. La fel si cele ale adminsitratorului. Pentru a detine o proprietate in tara noastra trebuie neaparat sa fii persoana fizica sau juridica romana.


Pentru a construi insa, ai nevoie de mult mai mult si mai ales de un teren. Terenul fie in folosesti pentru a-ti ridica o casa pentru uzul personal, fie construiesti pentru a vinde sau a inchiria mai departe. Si Consiliile locale pot pune la dispozitie terenuri pentru a realiza diferite tipuri de locuinte.

In tara noastra pot realiza constructii pentru folosinta proprie sau in scopul valorificarii acestora doar persoanele fizice si juridice romane. Persoanele juridice care investesc profitul pentru a realiza locuinte sociale, de serviciu, de interventie sau de necesitate ori imobile destinate vanzarii sau inchirierii, beneficiaza de reducerea impozitului in anul fiscal respectiv cu 75%.

Terenurile pe care se ridica imobilele pot apartine persoanelor fizice ce vor benefica de ele ori persoanelor juridice investitoare. De asemenea, parcelele pot fi concesionate de la consiliile locale. La randul lor, unitatile administrative pot realiza locuinte din depozite special constituite.

Beneficiarii unor astfel de unitati sunt, in cele mai comune cazuri, tinerii cu varste de pana la 35 de ani care nu au detinut si nici nu detin o alta proprietate, dar si pentru persoane calificate care isi stabilesc domiciliul in mediul rural.

Proprietarul unei locuinte poate decide darea in administrare a locuintei sale catre o persoana fizica sau juridica, o asociatie, un serviciu public sau un agent economic specializat.