Lasselsberger a trecut pe pierderi in 2006

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 21.09.2007

 

Producatorul de placi ceramice Lasselsberger SA, fostul Cesarom, a inregistrat in 2006 pierderi nete de 32,5 milioane de lei (9,3 milioane de euro). Cu un an inainte, compania raportase un profit net de 0,45 milioane de euro.

Pierderea bruta de anul trecut a fost de 8,9 milioane de euro, iar profitul brut inregistrat in anul anterior fusese de 0,53 milioane de euro. Producatorul de placi ceramice (gresie si faianta), Cesarom Bucuresti, a fost preluat in anul 2004 de catre grupul austriac Lasselsberger. Grupul austriac detine actualmente capacitatile de productie ale firmelor Sanex Cluj, Cesarom Bucuresti si divizia de placi ceramice a firmei Mondial Lugoj.

La capitolul cifra de afaceri, firma a raportat, in 2006, o crestere de 10%. Cifra de afaceri raportata pentru anul trecut a fost de 141,8 milioane de lei (40,2 milioane de euro) fata de 131,5 milioane de lei (36,5 milioane de euro) in 2005. In anul 2005, compania raportase o crestere a afacerilor cu 45% fata de cifra de afaceri din anul precedent.

Contactati de Business Standard, reprezentantii companiei nu au dorit sa faca niciun comentariu pana la inchiderea editiei.

Piata avea in anul 2006 o valoare estimata de jucatori la 200 milioane de euro. Lasselsberger, prin liniile sale de productie, acopera 40% din vanzarile de pe piata. Alt producator autohton mai este compania Delta Distribution. Cea mai importanta parte dintre produsele de pe piata este reprezentata de importuri, 60%.

Compania detine active imobilizate in valoare de 60,68 milioane de lei (17,2 milioane de euro), active circulante de 142,6 milioane de lei (40,5 milioane de euro) si capitaluri de 98,5 milioane de lei (28 milioane de euro).

In anul 2004, compania Cesarom a devenit membru al grupului austriac Lasselsberger, acesta fiind unul dintre cei mai renumiti producatori europeni si mondiali de placi ceramice. Cu aceasta ocazie numele companiei a fost transformat in Lasselsberger SA, produsul purtand in continuare marca Cesarom.

Austriecii de la Lasselsberger detin actualmente in Romania trei fabrici, Sanex Cluj, Cesarom Bucuresti si sectia de placi ceramice detinuta de Mondial Lugoj. Sanex Cluj este cea mai importanta companie din portofoliul austriecilor.

Dupa achizitia Cesarom, grupul asutriac a incheiat un acord cu grupul german Villeroy & Boch, detinatorii Mondial Lugoj, prin care a fost realizat un schimb de active intre Sanex si Mondial Lugoj, Lasselsberger preluand facilitatile de productie placi ceramice de la Lugoj. In schimbul acestora, grupul a cedat unitatea de obiecte sanitare de la Cluj. Actionar majoritar al Sanex este trecut Goodison Holdings, controlat tot de grupul austriac Lasselsberger. Acestia detin 67,9% din compania clujeana. Cele trei companii din cadrul grupului reprezentau principalii jucatori de pe piata de placi ceramice in momentul achizitiei.

Capcitatea de productie a grupului Lasselsberger in Romania este de 13 milioane de metri patrati, asigurand 40% din totalul cererii de pe piata. Restul placilor sanitare de pe piata sunt asigurate de importuri, in special de la firme din Spania, Italia, China sau Cehia. Firmele spaniole importa circa 30% din volumul pietei.

Concurenta 
Capacitatea de productie a grupului Lasselsberger in Romania este de 13 milioane de metri patrati, asigurand 40% din totalul cererii de pe piata. Restul placilor sanitare de pe piata sunt asigurate de importuri, in special de la firme din Spania, Italia, China sau Cehia. Firmele spaniole importa circa 30% din volumul pietei.

Ovidiu Lefter