Lafarge: Nu am simtit lucrarile de infrastructura. In Romania se vinde cimentul la sac

Materiale de constructii

25.09.2009 - Ziarul financiar

Phillipe Questiaux, presedintele Lafarge Ciment, cel mai mare producator de ciment de pe piata de infrastructura, afirma ca nici anul acesta nu s-a resimtit principala masura asteptata de constructori din partea guvernului - inceperea in forta a lucrarilor de infrastructura, avand in vedere ca majoritatea vanzarilor au fost de ciment la sac.

In primul semestru, cand piata cimentului a scazut cu 30%, cele mai mari vanzari au fost catre proiectele mici de locuinte, in special in mediul rural, unde se cumpara mai mult ciment la sac.

"Desi am asistat in iunie, iulie, august la o usoara revigorare a volumelor vandute la sac, acest aspect nu a facut altceva decat sa ne reconfirme ca in constructii se deruleaza aproape numai lucrari mici, domestice si mai putin lucrari de anvergura, in infrastructura sau investitii majore rezidentiale si comerciale", explica Questiuax. El conduce un business care anul trecut a fost unul dintre cele mai profitabile din Romania, cu un profit net de 164 mil. euro, echivalentul uni marje nete de 44%.

Vanzarile de ciment la saci ocupa in prezent o pondere de 55-60% dintr-o piata care a ajuns anul trecut la circa 900 mil. euro, fiind opusul a ceea ce se intampla in statele dezvoltate din Uniunea Europeana si ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani in Romania.

Guvernul Boc a anuntat la inceputul anului ca va aloca 10 mld. euro pentru infrastructura, insa pana in luna august au fost investiti doar 4 mld. euro, situatie care a fost resimtita din plin de producatorii de ciment, al caror business a scazut in medie cu 30-35% fata de anul precedent.