Knauf ingheata investitia de 70 milioane de euro in fabrica de la Huedin

PROIECTE / DEZVOLTARE

16.11.2009 - Business standard
Knauf ingheata investitia de 70 milioane de euro in fabrica de la Huedin

Germanii de la Knauf, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii la nivel european, ingheata constructia fabricii de gips-carton din orasul Huedin, judetul Cluj, din cauza crizei financiare. Investitia anuntata de Knauf se ridica anul trecut la 70 milioane de euro.

“La sfarsitul anului trebuia sa incepem amenajarea terenului. Am sistat insa investitia din cauza crizei. Momentan, asteptam hotararea Knauf Germania cu privire la noul buget de investitii pentru fabrica de la Huedin. Pana in primul trimestru de anul viitor nu vom sti nimic”, a declarat pentru Business Standard Alexandru Barladeanu, coordonator al departamentului de investitii Knauf-Gips Romania. Knauf cumparase deja un teren de circa 5 ha in Huedin, locul unde urma sa ridice fabrica de gips, si alte terenuri in comuna Aghiresu, localizata in apropierea Huedinului, acolo unde solul este bogat in caolina, potrivit oficialilor Primariei Huedin.

Zona furnizeaza materie prima pentru 100 de ani

“Materia prima de la Aghiresu le-ar fi ajuns pentru 100 de ani de productie”, a declarat pentru Business Standard primarul orasului Huedin, dr. Mircea Morosan. Fabrica de la Huedin ar fi trebuit sa aiba o capacitate de 35 milioane mp de gips-carton pe an si sa deserveasca cererea din vestul si nordul tarii. Investitia germanilor in zona, mai spune primarul, ar fi trebuit sa creeze circa 300 locuri de munca in Huedin, un oras a carui populatie ajunge la aproximativ 10.000 de oameni. In plus, Knauf anuntase la nivel local ca va sprijini dezvoltarea industriei pe orizontala si va aduce alte cinci firme germane de dimensiuni mai mici in zona.

Si Saint-Gobain amana investitii

Germanii nu sunt singurii producatori de materiale de constructii care au ales sa amane investitii in unitati de productie a materialelor de constructii, pe fondul dificultatilor financiare resimtite din cauza crizei. Grupul francez Saint-Gobain, care anul trecut a raportat afaceri de aproape 214 milioane de euro la nivel local, a anuntat, la mijlocul lunii august, ca nu va mai construi o fabrica de mortare la Suceava si una de abrazivi la Turda, ambele insemnand o investitie de circa 10 milioane de euro. 
Anul trecut, consumul de gips-carton a ajuns la aproape 150 milioane de euro, cu 25% mai mult fata de anul anteriori. Principalii competitori ai Knauf sunt Saint-Gobain Construction Products si Lafarge Arcom Gips. Knauf a inregistrat anul trecut vanzari consolidate de aproximativ 5,5 miliarde de euro.

In Romania este prezent cu diviziile Knauf Gips, Norgips si Knauf Insulation, divizia de materiale termoizolante care a intrat pe piata din tara anul trecut.