Joc de glezne pentru creditul ipotecar

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , ANALIZE / COMENTARII , Finante Banci

28.10.2007 - Capital

publicat pe 1.08.2007

 

 

Odată cu aprobarea de către BNR a primelor seturi de norme proprii de creditare, creditul ipotecar a început să-ÅŸi facă încălzirea, piaÅ£a aÅŸteptând o creÅŸtere mai accentuată a împrumuturilor pe acest segment.

Sergiu Oprescu, preÅŸedintele Alpha Bank, prima bancă cu norme proprii aprobate de BNR, declara încă de la lansarea noilor tipuri de împrumuturi că mizează pe o dublare a volumului de credite acordate, după introducerea noilor condiÅ£ii. DeclaraÅ£iile sale au fost urmate pe aceeaÅŸi idee de cele ale celorlalÅ£i bancheri care au primit „verde“ de la banca centrală.

„Liberalizarea“ normelor de creditare, operată de BNR încă de la începutul acestui an, a adus în prim plan împrumutul pentru locuinÅ£e. Cele mai avantajoase modificări ale condiÅ£iilor de creditare sunt posibilitatea reducerii avansului pentru un astfel de împrumut, chiar până la zero, ÅŸi majorarea gradului de îndatorare pe familie până la 50% sau chiar 70%, faţă de 40%, cât era până acum.
Principalii câÅŸtigători ai noilor norme devin astfel persoanele cu venituri mari ÅŸi bineînÅ£eles creditul ipotecar, singurul pentru care piaÅ£a bancară mai solicita avans.

Ultimele cifre indică dealtfel că populaÅ£ia preferă în perioada de vară creditul bazat pe tranzacÅ£ii imobiliare ÅŸi nu cel de nevoi personale, aÅŸa cum s-a întâmplat până acum în fiecare an. SpecialiÅŸtii în retail ai băncilor comerciale spun că românii au ales mai degrabă să-ÅŸi caute casă decât să-ÅŸi cumpere aer condiÅ£ionat. Această tendinţă este de aÅŸteptat să continue ÅŸi în toamnă, cele ÅŸase instituÅ£ii de credit care ÅŸi-au implementat deja norme noi fiind convinse că segmentul de împrumuturi imobiliare le va asigura o mare parte din profitul din acest an.

Perioade de graÅ£ie ÅŸi dobânzi mai mici

Băncile care fie nu au obÅ£inut încă avizul BNR pentru acordarea de credite prin norme proprii, fie, pur ÅŸi simplu, nu ÅŸi-au depus încă documentaÅ£iile la banca centrală caută soluÅ£ii pentru a nu rămâne în pierdere în faÅ£a competitorilor care s-au dovedit mai avansaÅ£i în elaborarea noilor norme. În ultima săptămână, două bănci comerciale au dat tonul la „promoÅ£ii ipotecare“. Cea de-a treia bancă din sistem, Raiffeisen Bank, a coborât dobânda la creditele imobiliare în lei până la nivelul de 5,5%, fixă în primul an de contract. Dobânda este cea mai mică din piaţă la ora actuală. PromoÅ£ia iniÅ£iată de Raiffeisen va dura însă până la sfârÅŸitul lunii septembrie, aceasta fiind cel mai probabil o perioadă de testare a pieÅ£ei.

Tot din luna iulie, Credit Europe Bank a lansat un nou produs pe piaÅ£a creditelor ipotecare. CreditAvantaj Ipotecar aduce o perioadă de graÅ£ie de patru ani, în care clientul plăteÅŸte rate extrem de mici. DeÅŸi nu este vorba de un produs acordat după sistemul normelor relaxate, la Credit Europe Bank, gradul de îndatorare al clientului poate merge până la 95% din valoarea de achiziÅ£ie a imobilului, deoarece banca oferă creditul ipotecar cu perioadă de graÅ£ie la pachet cu un credit de nevoi personale.
Deoarece nu toate băncile vor merge rapid către implementarea normelor proprii de creditare cu aprobarea BNR, este de aÅŸteptat ca ÅŸi alte bănci sau instituÅ£ii financiare nebancare specializate în credite ipotecare să umble la dobânzile împrumuturilor pentru locuinÅ£e. 

Raiffeisen Bank

REDUCERE Ca să beneficieze de creÅŸterea pe care o înregistrează creditele ipotecare în ultima perioadă, Raiffeisen Bank a luat decizia să reducă dobânda la acest tip de împrumut până la 5,5% pe an, fixă în primul an de contract.

PROMOÅ¢IE Dobânda este pentru creditul în lei ÅŸi se oferă până la sfârÅŸitul lunii septembrie 2007. Aceasta este cea mai mică dobândă oferită până acum de vreo bancă, la creditele în lei.

Credit Europe Bank

GRAŢIE Credit Avantaj Ipotecar este un pachet de credite care asigură finanţarea a maximum 95% din valoarea unui imobil achiziţionat şi pentru care clientul are o perioadă de graţie de patru ani.

RATE MICI În primele ÅŸase luni, contractantul nu plăteÅŸte nimic băncii (nici dobânda, nici principalul), iar următoarele 42 de luni plăteÅŸte doar echivalentul dobânzii, în acest fel ratele pe primii patru ani fiind mult reduse.