Iulie, a treia luna de stagnare pentru piata imobiliara

Imobiliare

11.08.2008 - The Money Channel
Iulie, a treia luna de stagnare pentru piata imobiliara
Pretul locuintelor din capitala a continuat sa stagneze in iulie, pentru a treia luna consecutiv. La nivelul semestrului II al anului, costul mediu al apartamentelor bucurestene a crescut cu doar 1 euro pe mp, de la 1.843 de euro in mai, la 1.844 euro in iulie. Nici fata de ianuarie variatiile nu sunt notabile.

Potrivit indicelui Bucharest Real Estate Index, calculat de consultantii de la Colliers, in iulie pretul apartamentelor a urcat cu doar 1% comparativ cu ianuarie. In termeni generali, pe parcursul semestrul I, costurile locuintelor au variat intre -4 si +3%. Cele mai mici valori ale imobilelor au fost consemnate in februarie, 1.776 euro/mp, iar cele mai ridicate in aprilie, 1.888 euro. Pe piata locuintelor vechi, indicele BREI s-a apreciat cu 4% in iulie fata de ianurie, in timp ce in primele 7 luni din 2008 apartamentele noi s-au scumpit cu aproximativ 10%.

Piata rezidentiala continua sa stagneze. Iulie a fost a treia luna consecutiv in care Bucharest Real Estate Index, indicele calculate de consultantii de la Colliers, nu a inregistrat fluctuatii notabile. Pe segmentul locuintelor noi, BREI-Nou, a ajuns la o valoare de 1.909 euro pe mp, similar cu cel din mai si iunie. Chiar daca la prima vedere piata rezidentiala primara nu a inregistrat scaderi de la inceputul acestui an, pentru a revigora vanzarile, dezvoltatorii au lansat diverse oferte promotionale, de la reduceri de pret, la locuri de parcare gratuite.


Pe sectorul apartamentelor vechi, in a saptea luna din an, indicele BREI a inregistrat fluctuatii cuprinse intre +8 si -6%. Variatiile se observa cel mai bine in evolutia individuala a fiecarui sector. Astfel, cele mai importante aprecieri de pret s-au produs in sectorul 1 al Capitalei, unde mp s-a tranzactionat cu 2.250 euro, fata de 2.061 in mai. Si sectorul 2 a evoluat de plus, 6% crestere comparativ cu luna anterioara si un nivel mediu al costului pe mp de 1.685 de euro. Desi mai moderat, cu o majorare de doar 2 procente, sectorul 5 s-a incadrat si el in categoria zonele bucurestene in care apartamentele s-au apreciat.

Cele mai accentuate scaderi s-au inregistrat in sectorul 6, unde costul pe mp a coborat in iulie la 1.525 de euro, cu 6% mai mic decat in mai. Tendinta descendenta s-a observat si in sectoarele 3 si 4, unde locuintele s-au ieftinit cu 1 si respective 2%.