Isarescu ii cere lui Boc sa arate banii pentru Prima Casa

Finante Banci

29.05.2009 - Cotidianul
Isarescu ii cere lui Boc sa arate banii pentru Prima Casa

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca bancile trebuie sa se asigure ca garantia acordata de stat in cazul programului "Prima Casa", prin Fondul de Garantare, functioneaza "imediat" si poate fi executata.

Mugur Isarescu
“In momentul in care bancile vor avea riscuri de executie in caz de neplata, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care sa plecam la drum: schema simpla, numai (ca n.red.) trebuie sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat si trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie de la Fond (Fondul de Garantare n.r.), sa nu aveti garantie imobiliara”, a declarat Isarescu, citat de NewsIn la inceputul intalnirii de joi cu bancherii si Guvernul pe tema programului "Prima Casa".

Ministrul Finantelor a declarat, la inceputul discutiilor, ca obiectivele negocierii sunt: minimizarea costurilor efective pentru cei care urmeaza sa acceseze acest produs, relansarea pietei imobiliare si stimularea sectorului de constructii.
 
Guvernul a modificat in sedinta de miercuri actul normativ referitor la statutul Fondului de Garantare, astfel incat sa poata garanta si creditele pentru achizitionarea de locuinte. Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc. Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro.