Isarescu: Daca preturile imobiliare afisate ar fi reale, ar trebui sa ne speriem

Finante Banci

18.04.2008 - Ziarul Financiar
Isarescu: Daca preturile imobiliare afisate ar fi reale, ar trebui sa ne speriem

BNR colaboreaza cu notarii pentru a contura o imagine reala a pietei imobiliare, intrucat suspecteaza existenta unor diferente intre preturile afisate si cele la care se realizeaza efectiv tranzactiile.
 
"Exista foarte multe comentarii ca se va prabusi piata, depinde insa de unde: de la pretul real sau de la cel afisat", a subliniat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El a subliniat necesitatea de a contura o imagine reala asupra pietei imobiliare si doar notarii pot furniza astfel de informatii.

De altfel, banca centrala poarta discutii cu Uniunea Notarilor Publici din Romania (UNPR) de mai mult timp, iar guvernatorul a aratat ieri ca in circa o luna si jumatate ar putea fi oferite primele detalii privind un indice al pietei imobiliare.

"Se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara si doar notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii. Trebuie sa avem o analiza pe baza de realitate", a explicat Isarescu. Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca actualele cotatii afisate pe piata imobiliara sa fie de fapt reale, guvernatorul a spus "ar trebui sa ne speriem daca ar fi reale". Chiar la inceputul acestei saptamani conducerea executiva a BNR a avut o intalnire cu reprezentantii UNPR, in cadrul careia a fost discutat cadrul de colaborare. Datele obtinute vor fi utilizate de BNR in cadrul analizelor care stau la baza evaluararilor privind stabilitatea financiara, a anuntat banca centrala intr-un comunicat emis in urma acelei intalniri.

O criza pe piata imobiliara aparuta in vara trecuta in sectorul imobiliar din Statele Unite a declansat turbulente in sistemele financiare la nivel global, in conditiile in care marii jucatori internationali au investit fonduri importante in titluri de valoare garantate cu ipoteci de pe piata americana. Pe fondul caderii preturilor la imobilele din SUA, valoarea acestor titluri a devenit imposibil de stabilit, generand astfel neincredere intre jucatorii din sistemul financiar.

Liviu Chiru