Isarescu: bancile ar trebui sa ajute clientii acum, pana nu e prea tarziu

Finante Banci

10.09.2009 - Gandul
Isarescu: bancile ar trebui sa ajute clientii acum, pana nu e prea tarziu

Bancile ar trebui sa mai taie din dobanzile la credite si sa renunte la dorinta de a castiga pe termen scurt. Mesajul ii apartine lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care incurajeaza bancile sa continue cu ieftinirea creditelor inceputa in aceasta vara, pentru ca "mai e loc". E drept ca blocajul generat de scumpirea banilor, la sfarsitul anului trecut, a avut si motive obiective. "Si bancile au suprareactionat si intr-o parte, si in alta. Nu spun ca n-au avut motive. S-ar putea ca atunci cand se vor trezi si vor dori sa-si ajute clientii sa fie prea tarziu. Trebuie mai multa atentie si flexibilitate", a avertizat Isarescu. Acesta este reversul comportamentului institutiilor financiare, care pana in toamna trecuta dadeau dovada de o generozitate exagerata in relatia cu clientii lor. Chiar si in luna septembrie a anului trecut - cand alte tari erau constiente de ce va urma pe pietele financiare - , "aveam banci care trimiteau scrisori de dragoste clientului, invitandu-i sa vina cu buletinul sa ia credite", adauga guvernatorul bancii centrale. Or, tocmai trecerea brusca de la generozitate la prudenta exagerata au condus la ruptura intre evolutia economiei pana in trimestrul IV al anului trecut si cea ulterioara. In continuare, Isarescu este optimist in privinta revenirii economiei, si chiar anul acesta, "daca nu in trimestrul III, categoric in trimestrul IV".

"Poveste simpatica" despre consum

Intr-adevar, bancile au exagerat cu generozitatea, in anii de crestere economica, insa si cererea a fost pe masura. De aici a rezultat un deficit de cont curent ridicat, care in 2008 a ajuns la aproximativ 12% din PIB. In gluma, Isarescu a facut trimitere la o "poveste simpatica". "Nu ma asteptam ca Romania sa devina atat de rapid un shopping center. In anii '90, cand intrai intr-un aeroport, stiai cine este roman dupa numarul de pungi de plastic. Acum, ne-am schimbat cultural, nu mai sunt romani cu pungi de plastic pe aeroporturi, dar nu mai avem nevoie", a spus el.

Anul acesta, insa, situatia s-a inrautatit, pe masura ce fluxurile de capital din exterior s-au diminuat considerabil fata de anul trecut. Pentru a compensa aceasta reducere, Romania a apelat la un imprumut extern de aproximativ 20 miliarde de euro, in primavara acestui an. Isarescu spune ca Romania nu are probleme in returnarea imprumutului, pentru ca putem atrage fonduri structurale de 30 miliarde de euro.

INFO PLUS

Doar 50% dintre romani pun bani deoparte

Aproximativ jumatate dintre familiile din Romania nu economisesc, iar majoritatea celor care reusesc sa puna bani deoparte prefera economiile in lei, reiese dintr-un studiu realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.