Investitorul cu 800 de locuinte: "Prima Casa mi-a scazut vanzarile"

Imobiliare

05.08.2009 - Gandul
Investitorul cu 800 de locuinte:

EFECT l Cumparatorii au preferat sa mai astepte, in timp ce investitorul se plange ca ar fi putut vinde dublu daca acestia cumparau pe loc

Lansarea programului „Prima Casa” si zvonurile create de acesta au facut ca Romania Invest, compania care a cumparat 800 de apartamente noi in diferite ansambluri din Bucuresti, sa considere ajutorul dat de Guvern drept un „dusman”. In ultimele patru luni, compania a vandut 20 de apartamente, iar reprezentantii sunt convinsi ca, in lipsa zvonurilor care planau in jurul acestui program, ar fi vandut dublu.

„La inceputul lunii iunie, Be Igloo era in discutii avansate cu aproximativ 35 de clienti care voiau sa-si cumpere o locuinta, indeplineau conditiile minime pentru cumpararea acesteia. In acel moment, 80% dintre ei au declarat ca vor sa astepte finalizarea programului «Prima Casa», sa afle ce ofera Guvernul si ca nu vor sa piarda o oportunitate, daca ea exista. Programul a incetinit vanzarile in prima faza, dar acum suntem convinsi ca le va creste, pentru ca oamenii au un sprijin in plus din partea statului”, spune Nimrod Zivkm, director de marketing.

Cu toate acestea, locuintele noi din Capitala raman inca prea scumpe pentru romani. Dezvoltatorii spun ca acum se cauta apartamente care sa se incadreze in limita de garantare oferita de stat, de 60.000 de euro. In provincie, situatia este diferita.

Programul „Prima Casa” ar putea avea succes in orasele unde au avut loc dezvoltari masive de locuinte noi, si asta din cauza ca preturile sunt mai mici comparativ cu cele din Bucuresti. Spre exemplu, in Cluj-Napoca, un apartament cu doua camere si o suprafata de 50 de metri patrati costa 37.500 de euro, iar in Iasi, acelasi apartament costa 60.000 de euro. In Capitala, unii dezvoltatori si-au ajustat preturile pentru a se apropia cat mai mult de suma de 60.000 de euro, oferind spre vanzare si apartamente nefinisate.