Investitiile pe piata imobiliara vor scadea, dar vor creste semnificativ in infrastructura

Imobiliare

30.07.2008 - Curierul National
Investitiile pe piata imobiliara vor scadea, dar vor creste semnificativ in infrastructura
Laurentiu Plosceanu: Piata constructiilor isi va mentine trendul de crestere

INS: in primele sase luni, numarul de autorizatii de constructii a urcat cu 12,9% fata de anul trecut

Piata constructiilor din România isi va mentine trendul de crestere si in perioada urmatoare, ajungând pe final undeva la 32%-33%, a precizat presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). 'Cred ca piata constructiilor se va mentine in crestere pentru perioada urmatoare. in opinia mea, la sfârsitul anului se va ajunge la o crestere, undeva pe la 32% - 33%. De asemenea, este posibil ca pentru perioada urmatoare investitiile pe piata imobiliara sa scada usor, si sa creasca semnificativ in infrastructura', a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele sase luni a crescut cu 12,9% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, la 29.394 permise. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare

Sud-Muntenia, cu un avans de 965 autorizatii, Bucuresti-Ilfov (plus 815 autorizatii), Centru (576 autorizatii) si Nord-Vest (550 autorizatii), se arata intr-un comunicat al INS, potrivit NewsIn.

Suprafata utila pentru care au fost emise autorizatii s-a ridicat in iunie la 1,64 milioane de metri patrati, comparativ cu 1,1 milioane de metri patrati in iunie 2007. in luna iunie, au fost eliberate 6.137 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6% peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent. Cel mai important avans, de 245 autorizatii, a fost consemnat in regiunea Sud-Muntenia, aceasta fiind urmata de Centru si Sud-Vest Oltenia, cu un plus de 157 autorizatii fiecare. Comparativ cu luna mai, numarul de autorizatii eliberate in iunie a scazut cu 2,4%.

 
Zona rurala, mai atractiva pentru investitori
 

Si in iunie s-a mentinut trendul din luna precedenta, când ponderea autorizatiilor eliberate pentru zona rurala a fost mai importanta decât cea pentru mediul urban. Astfel, 59,9% din numarul total de autorizatii au fost eliberate pentru zona rurala.

Pe de alta parte, presedintele ARACO este de parere ca interesul pentru zona rurala va scadea usor in urmatoarele luni. 'Este adevarat ca foarte multe lucrari se desfasoara, in momentul de fata, in mediul rural, dar eu cred ca acest interes va scadea in perioada urmatoare.

In acest moment, oamenii sunt interesati sa investeasca si sa construiasca, evident la marginea oraselor, poate si pentru ca in mediul urban constructiile s-au cam inmultit, iar cumpararea unui teren in afara orasului este mai usoara, mai accesibila', a subliniat Laurentiu Plosceanu.

Statistica mai arata ca in trei din cele opt regiuni de dezvoltare s-a inregistrat o usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale. Aceasta tendinta s-a manifestat in regiunile de dezvoltare Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia. Pe de alta parte, in regiunile Vest, Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Centru si Nord-Est au avut loc scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale.

In luna iunie, au mai fost eliberate 33 de autorizatii pentru cladiri administrative si 837 de autorizatii pentru alte cladiri, in aceasta categorie intrând hoteluri si alte cladiri similare, cladiri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, pentru transport si telecomunicatii, cladiri industriale si agricole, pentru invatamânt, stiinta, cultura si arta, ocrotirea sanatatii, sport si agrement.

 

Oamenii sunt interesati sa construiasca la marginea oraselor poate si pentru ca in mediul urban constructiile s-au cam inmultit, iar cumpararea unui teren in afara orasului este mai usoara, mai accesibila', a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

Cristina Chicos