Investitiile in infrastructura – speranta constructorilor in 2009

Constructii

22.04.2009 - Gandul
Investitiile in infrastructura – speranta constructorilor in 2009

Productia de materiale de constructii a scazut in februarie 2009 cu 64,7% fata de aceeasi luna a anului trecut

Piata constructiilor a ajuns in 2008 la valoarea de 14,3 miliarde de euro

Reducerea investitiilor si dependenta atat a consumatorilor, cat si a dezvoltatorilor imobiliari de linii de finantare de la banci, vor duce la scaderea sectorului constructiilor, cel mai dinamic domeniu din ultimii ani dintre statele Uniunii Europene (UE). Situatia dificila preconizata in sectorul constructiilor va avea un impact sever asupra evolutiei Produsul Intern Brut (PIB), a carui crestere din ultimii ani s-a bazat in mare masura pe explozia afacerilor imobiliare, se arata intr-un studiu realizat de PMR, firma poloneza de consultanta si cercetare de piata. Estimarea PMR in ceea ce priveste piata constructiilor anul trecut arata o crestere de 34% in termeni nominali si 26% in termeni reali, iar ca valoare, aceasta ar fi ajuns la 83 de miliarde de lei, adica 19,3 miliarde de euro. Oficiali din piata sunt insa de alta parere.

„La nivelul anului 2008, piata constructiilor a atins valoarea de 14,3 miliarde de euro, in crestere cu 26% fata de anul 2007. Ritmul de dezvoltare in primele luni ale acestui an este de zece ori mai redus fata de anul trecut. Pentru acest an e greu de estimat care va fi trendul, insa speram la o mentinere a nivelului din 2008”, a declarat pentru Gandul Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Renovarile au tinut pana acum piata materialelor de constructii

Nici producatorilor de materiale de constructii nu le merge mai bine. „Primele doua luni ale acestui an au mers foarte prost. In ianuarie 2009, fata de luna decembrie a anului trecut, piata a scazut cu 50% in ceea ce priveste productia, iar in februarie 2009, comparativ cu februarie 2008, a scazut cu 64,7%”, a declarat pentru Gandul Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). In ceea ce priveste o redresare a pietei, presedintele asociatiei vede acest lucru posibil la sfarsitul trimestrului trei al acestui an. Pana acum, piata materialelor de constructii a fost sustinuta in principal de renovari si lucrari interioare in cadrul proiectelor rezidentiale care urmeaza sau au fost deja livrate. Pentru a vinde, distribuitorii materialelor de constructii au lasat din marja lor de profit. Laurentiu Plosceanu ne-a mai declarat ca statul ar trebui sa devina anul acesta investitorul strategic, prin demararea lucrarilor de infrastructura.

Numarul proiectelor imobiliare finalizate se va reduce in acest an

Cel mai afectat segment al pietei va fi cel al constructiilor nerezidentiale, din cauza scaderii investitiilor. Dezvoltatorii nu vor mai putea finaliza decat proiectele al caror stadiu de constructie este avansat sau cele a caror lucrari au fost incepute in ultimele trei luni ale anului trecut, datorate in principal scaderii cererii si a lipsei de finantare. Segmentul rezidential este un alt motiv care a pus frana pietei de constructii. Conditiile de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la inceputul lunii octombrie a lui 2008 i-au facut pe potentialii cumparatori sa-si amane planurile de achizitie a unei locuinte, pana cand bancile vor da drumul la credite.
Prin urmare, o mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu scaderi ale vanzarilor, dar si cu dificultati in obtinerea banilor necesari dezvoltarii unui ansamblu rezidential. Din aceasta cauza, doar cateva proiecte vor fi finalizate in acest an, in special cele care sunt in ultima faza de constructie sau cele al caror termen de livrare a fost amanat pentru 2009, sunt de parere analistii PMR.

Cu toate acestea, segmentul rezidential va cunoaste o usoara scadere, deoarece exista programe guvernamentale de constructii de locuinte, dar si pentru ca a crescut numarul de proiecte individuale, pe fondul scaderii pretului materialelor de constructii.