Investitiile imobiliare ridica zona Chitila

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

28.10.2007 - Adevarul

publicat pe 6.08.2007

 

Cunoscută drept una dintre cele mai slab cotate arii imobiliare de la periferia Capitalei, zona Chitila va fi complet metamorfozată datorită construirii celui mai mare mall din sud-estul Europei.

La marginea sectorului 1 al Capitalei, pe Åžoseaua Chitila, în curând se va înălÅ£a, spun specialiÅŸtii imobiliari, cel mai mare mall din sud-estul Europei. Un cartier rezidenÅ£ial este deja aproape de inaugurare în oraÅŸul Chitila, iar localnicii spun că astfel vor veni vremuri mai bune. „Eu n-am nici apă, chiar dacă stau aproape de stradă. Dar dacă vom avea mall, atunci, cine ÅŸtie, poate ne pune ÅŸi apă", a spus Iulian Marin, 43 de ani, mecanic auto.

diana.oprita@adevarul.ro Colloseum Shopping Center este un proiect îndrăzneÅ£, care se va întinde pe o suprafaţă totală de 162.000 mp. InvestiÅ£ia estimată la 450 milioane de euro, care se va concretiza însă în primă fază în 2009, va fi făcută de o companie din Marea Britanie, Modus Properties, în parteneriat cu Nova Imobiliare. InvestiÅ£ia anunţă deja mari schimbări.

Prima vizează creÅŸterea preÅ£ului terenurilor. Aceasta este de altfel singura metodă care funcÅ£ionează în România atunci când se pune problema „curăţării" unei zone rău-famate. „Au vândut ÅŸi s-au făcut oameni" Analistul imobiliar Radu ZiliÅŸteanu confirmă faptul că, în câÅ£iva ani, casele dărăpăna- te din nord-vestul Bucure- ÅŸtiului vor dispărea complet.

„Orice element de concentrare economică duce la ridicarea zonei. Începând cu un cash&carry care ridică preÅ£urile imobilelor, până la un cartier rezidenÅ£ial sau un astfel de mall care ridică preÅ£urile terenurilor", a spus ZiliÅŸteanu. Febra îmbogăţirii prin vânzarea unei parcele căpătate de la bunici a cuprins zona Chitilei. „S-a scumpit preÅ£ul la teren.

ToÅ£i vor case pe aici. De când se mai construieÅŸte câte ceva ÅŸi acum cu mallul acesta, a ajuns o parcelă la 600 de euro metrul pătrat. Deja au vândut câÅ£iva care aveau case mai dărăpănate în jos pe strada asta ÅŸi au zis că s-au făcut oameni cu banii luaÅ£i", a spus ÅŸi Mihai AlbuÅ£, 41 de ani, muncitor.

Mallul care aduce canalizare Investitorii au anunÅ£at că aproximativ 30 milioane de euro vor fi alocaÅ£i pentru îmbunăţirea infrastructurii. Mai mult decât ridicarea colosului, bucureÅŸtenii de la marginea sectorului 1 aÅŸteaptă să le facă cineva canalizare ÅŸi drumuri. „ToÅ£i sperăm că se vor face ÅŸi utilităţi, străzi mai bune. Strada asta de aici trebuia să fie gata de anul trecut din decembrie, iar pe aici sunt câteva case care nu au apă, dar o să avem", a mai spus încrezător Iulian Marin, 43 de ani, mecanic auto.

 

De altfel, bursa zvonurilor funcÅ£ionează pe străduÅ£ele din vecinătatea viitorului mall. „Se va întinde mallul ăsta către StrăuleÅŸti ÅŸi va fi modernizat ÅŸi lacul", a ÅŸoptit Iulian Marin. Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, aÅŸteaptă ÅŸi el să-i pice norocul din cer. „Ridicarea unui centru comercial mare va ridica zona foarte mult. În principiu, întreaga zonă va fi mult mai bună", a precizat Chiliman.

Cartiere rezidenÅ£iale în mijlocul sărăciei La doar câÅ£iva kilometri de viitorul Colloseum Shopping Center, în localitatea Chitila, a prins contur Cartierul german, un ansamblu rezidenÅ£ial de locuinÅ£e care fac cu ochiul bucureÅŸtenilor sătui de aglomeraÅ£ia din oraÅŸ. „La toamnă o să fie gata primele apartamente", a anunÅ£at un muncitor.

AÅŸa că afacerile au început deja să înflorească. Vizavi de complex este un magazin de plante ÅŸi decoraÅ£iuni interioare. „Avem prea puÅ£ini clienÅ£i care vin din Chitila, dar sunt foarte mulÅ£i cei din BucureÅŸti. De la toamnă, lucrurile cred că se vor miÅŸca ÅŸi mai bine.

Deja trece multă lume pe aici care vrea să evite aglomeraÅ£ia de pe DN1, în plus vor începe să se mute oameni în blocurile de vizavi", a spus Alexandru Teodorescu, administratorul magazinului Oz Garden. Mai puÅ£in încântaÅ£i sunt micii întreprinzători.

„Am auzit că fac ÅŸi un mall mai mic acolo în complex. Åži aÅŸa din clienÅ£ii vechi au început să se gândească să se mute dacă primesc un preÅ£ bun pe case. Nu cred că oamenii care îÅŸi permit o casă în cartierul nou o să vină la mine la chioÅŸc, aÅŸa că nu ÅŸtiu cum o să supravieÅ£uim", a spus Maria IonaÅŸc, 36 de ani, patroana unui mic chioÅŸc cu de toate.

 

Diana Oprita