Investitiile imobiliare din Europa ar putea creste cu 20% in 2010

ANALIZE / COMENTARII

22.12.2009 - Wall street

Volumul investitiilor in piata spatiilor comerciale (birouri, spatii industriale si retail) din Europa a fost de aproape 70 miliarde de euro in 2009 si ar putea creste cu circa 20% anul viitor, pana la 85 miliarde de euro, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Ultimele trei luni din 2009 au reprezentat al treilea trimestru consecutiv de cresteri si cel mai bun din an, cu circa 25 miliarde de euro tranzactionati. In ciuda cresterii din ultimele trei trimestre, volumul investitiilor in proprietatilor comerciale din Europa ramane mai mic cu 40% fata de anul trecut.

“Pe piata investitiilor imobiliare din Europa, minimul a fost deja atins, iar increderea investitorilor a crescut vizibil de la minimul istoric atins la inceputul anului. Anul viitor, estimam ca volumul investitiilor va creste cu circa 20% fata de acest an, putand ajunge pana la circa 85 miliarde de euro”, a declarat Chris Staveley (foto), director al departamentului de investitii pentru Europa in cadrul Jones Lang LaSalle.

Piata din Marea Britanie a ramas si in acest an cea mai dezvoltata din regiune din punct de vedere al investitiilor imobiliare, avand o cota de 39% din volumul total inregistrat in Europa, respectiv circa 27,3 miliarde de euro tranzactionati. Pe locul al doilea s-a clasat Germania, unde a fost tranzactionat un volum de investitii de peste 10 miliarde de euro de-a lungul anului 2009.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu o cifra de afaceri de circa 2,8 milioane de euro pentru 2008. La nivel global, compania este prezenta in 60 de tari, avand 180 de birouri.