Investitiile imobiliare au scazut cu 97%

Imobiliare

06.11.2009 - Business standard

Volumul investitiilor pe segmentul real estate comercial local a scazut cu circa 97% in primele sase luni ale anului, pâna la 26 milioane de euro, valoarea medie a unei tranzactii reducându-se cu 87% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de DTZ Echinox, una dintre cele mai mari agentii de consultanta imobiliara din tara.

Sectorul investitional imobiliar este dominat de un numar foarte mic de tranzactii, ajungând, in acest fel, la nivelul anului 2003. Cea mai mare tranzactie din acest an, potrivit DTZ, a fost achizitia mai multor proprietati European Future Group/Eyemaxx Real Estate de catre fondul de investitii Immoeast, in schimbul a 20 milioane de euro, urmata de achizitia hotelului Hello din Bucuresti, pentru noua milioane de euro, de catre austriecii de la Immorent. Pe locul al treilea in topul tranzactiilor se afla preluarea de catre Delhaize Group, proprietarul Mega Image si La Fourmi, a patru magazine Prodas Supermarket, pentru care retailerul belgian a platit 5 mil. euro.

La nivel european, volumul investitiilor a ajuns in T3 din 2009 la circa 13,5 miliarde de euro, in crestere cu 12% fata de T2, potrivit celui mai recent raport al DTZ. Aproape jumatate din volumul total de investitii, circa 5,7 mld. euro, s-a indreptat catre segmentul de cladiri de birouri, cu 13% mai mult decât in T2, in timp investitiile de pe segmentele de retail si logistica au ramas la valori constante, de circa 3 mld. euro si, respectiv 1,4 mld. euro.