Investitii de doua miliarde de euro in imobiliare si retail

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

28.10.2007 - Adevarul

publicat pe 8.08.2007

 

Dezvoltarea proiectelor imobiliare este foarte atractivă pentru investitori. Motivul Å£ine de faptul că rata de profit obÅ£inută în Å£ara noastră este mai mare decât nivelul înregistrat în alte state din regiune. Ceea ce va determina continuarea trendului de creÅŸtere a investiÅ£iilor din acest sector.

Portofoliul de achiziÅ£ii din România al principalelor fonduri de investiÅ£ii cu afaceri în imobiliare ÅŸi retail depăşeÅŸte două miliarde de euro. Iar cel mai mare investitor străin de pe piaÅ£a imobiliară românească este Immoeast, cu proiecte de peste 1,4 miliarde de euro, transmite NewsIn. Astfel, în portofoliul Immoeast se regăsesc 44 de proiecte de retail în România, cu o suprafaţă de 894.000 de metri pătraÅ£i.

Totdată, Immoeast a anunÅ£at că dispune, până în anul 2010, de un buget de peste 700 milioane de euro pentru achiziÅ£ii ÅŸi dezvoltări imobiliare pe piaÅ£a românească, astfel că valoarea portofoliului deÅ£inut în România va creÅŸte în următorii trei ani la 2,1 miliarde de euro.

Directorul general al Immoeast, Karl Petrikovics, a spus recent că România va fi cea mai importantă Å£intă în planurile de extindere a investiÅ£iilor programate pentru 2007-2008. "Rata de profit este în continuare destul de mare în ţările Europei Centrale ÅŸi de Est, iar România are cea mai atractivă piaţă din Uniunea Europeană", a adăugat directorul Immoeast.

Un alt jucător important pe piaÅ£a locală a investiÅ£iilor imobiliare este fondul austriac Europolis, care a achiziÅ£ionat, în 2007, cu 90 milioane de euro primele două clădiri de birouri de la Sema Park, cu o suprafaţă de 43.000 metri pătraÅ£i. Europolis a achiziÅ£ionat în luna iulie Cefin Logistics Park Arad ÅŸi a angajat ulterior 210 milioane de euro într-un proiect comun cu o altă companie, pentru o nouă clădire de birouri din BucureÅŸti. Europolis a intrat pe piaÅ£a imobiliară din România în 2003, odată cu achiziÅ£ia clădirii de birouri Europehouse, urmată, în 2005, de achiziÅ£ia parcului logistic Cefin.

Iar grupul britanic de investiÅ£ii Equest Balkan Properties (EBP) deÅ£ine opt proprietăţi imobiliare în România, portofoliul fondului fiind evaluat la circa 160 milioane de euro. Equest Balkan Properties a cumpărat anul acesta Modul Shopping Center, după o tranzacÅ£ie de opt milioane de euro. Modul deÅ£ine un centru de depozitare pentru retaileri care se întinde pe o suprafaţă de 6.520 metri pătraÅ£i în TârgoviÅŸte, iar achiziÅ£ia s-a realizat prin intermediul subsidiarei româneÅŸti Union Properties.

 

Costi Dobrea