Investitii de 1,7 miliarde de euro in imobiliare, in urmatorii trei ani

PROIECTE / DEZVOLTARE , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

28.10.2007 - Adevarul

publicat pe 13.08.2007

 

Cele mai multe fonduri vizează segmentul de birouri şi centre comerciale.

Planurile principalelor fonduri de investiÅ£ii prezente în Å£ara noastră arată investiÅ£ii în piaÅ£a imobiliară românească, pe parcursul următorilor trei ani, de peste 1,7 miliarde de euro. Iar cele mai multe fonduri vizează achiziÅ£ia de centre comerciale, parcuri logistice ÅŸi locuinÅ£e.

Unul dintre principalii investitorii străini de pe piaÅ£a imobiliară românească, cu proiecte de peste 1,4 miliarde euro, este fondul de investiÅ£ii Immoeast. ReprezentanÅ£ii companiei au anunÅ£at că dispun, până în anul 2010, de un buget de peste 700 milioane euro pentru achiziÅ£ii ÅŸi dezvoltări imobiliare pe piaÅ£a românească, astfel că valoarea portofoliului deÅ£inut în România va creÅŸte în următorii trei ani la 2,1 miliarde de euro, transmite NewsIn.

Totodată, Equest Balkan Properties (EBP) îÅŸi propune să atragă fonduri cu o valoare de circa 50 de milioane de euro de la bursa AIM de la Londra, unde compania este listată, iar valoarea proprietăţilor Equest urmează să depăşească 200 de milioane euro. IntenÅ£iile acestui fond vizează utilizarea capitalului strâns pentru finalizarea proiectelor aflate în curs de dezvoltare pe piaÅ£a locală, precum parcul de retail Vitantis, parcul logistic Bucharest West sau parcarea Europark din BucureÅŸti.De asemenea, reprezentanÅ£ii companiei îÅŸi propun să investească în parcuri de retail, centre logistice, dar ÅŸi parcări.

Dezvoltatorii ţintesc oraşele medii şi mari

Strategia fondului Fabian Romania Property Fund Limited pentru 2007 vizează investiÅ£ii atât în proiecte deja existente, cât ÅŸi finanÅ£are a dezvoltării de noi construcÅ£ii. Fondul a fost înfiinÅ£at în 2005, iar strategia vizează ÅŸi are în vedere investiÅ£ii în principalele sectoare ale pieÅ£ei imobiliare din România. Fabian se axează pe achiziÅ£ia de spaÅ£ii de birouri ÅŸi centre comerciale, dar ÅŸi pe parteneriate pe segmentul retail ÅŸi rezidenÅ£ial.

Grupul britanic Dawnay Day ÅŸi-a propus un plan de investiÅ£ii în România pentru următorii ani de aproximativ 900 milioane euro. Compania ÅŸi-a anunÅ£at lansarea oficială ÅŸi pe piaÅ£a de real estate din România în luna mai anul curent, urmând să construiască centre comerciale în Arad, Cluj, Baia Mare ÅŸi Satu Mare sub numele de Atrium Centers. Valoarea totală a acestor investiÅ£ii se ridică la 246 milioane euro.

Compania intenÅ£ionează să construiască centre comerciale pe întregul teritoriu al României, în oraÅŸele cu o populaÅ£ie de cel puÅ£in 70.000 de locuitori. În prezent, pe lângă cele patru proiecte aflate în derulare, Atrium Centers are în curs de negociere ÅŸi cumpărarea altor terenuri, având obiectiv ca până la sfârÅŸitul anului să finalizeze încă 5-7 tranzacÅ£ii pentru achiziÅ£ionarea acestora.

 

Costi Dobrea