Investitii

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

27.11.2007 - Adevarul
Investitii

Cererea mare i-a determinat pe producatori sa ia in calcul majorarea substantiala a capacitatilor de productie

La un nivel aproape dublu fata de acum sapte ani, piata cimentului din Romania continua sa creasca semnificativ.

Pe fondul cererii masive din ultima perioada, producatorii au decis sa aloce resurse financiare importante pentru extinderea capacitatilor de productie. Investitiile anuntate de doar doua dintre companiile de profil se apropie de 160 milioane de euro.

Piata romaneasca de ciment ar putea creste cu peste 10%, anul viitor, pana la 880 milioane de euro, ajungand la o productie de 11 milioane de tone, a declarat, recent, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment Romania, Philippe Questiaux.

Pentru acest an, productia este estimata la 10 milioane de tone, fata de doar 5,7 milioane tone, in 2000, spre exemplu. Chiar si asa, in aceasta vara s-a observat insa ca productia actuala de ciment este sub nivelul cererii. Pentru a acoperi nevoile pietei, cei trei mari producatori au decis sa investeasca in extinderea actualelor capacitati de productie si deschiderea unor noi unitati.

Lafarge investeste 58 milioane de euro

Lafarge Ciment Romania a anuntat recent cresterea capacitatilor de productie cu peste un milion de tone de ciment, pana la sfarsitul anului viitor. Prima faza a acestei extinderi consta in cresterea capacitatii de productie cu 500.000 de tone, pana la sfarsitul acestui an, iar cea de-a doua in majorarea cu alte 500.000 de tone, pana la finele anului 2008.

Investitiile totale anuntate de companie se ridica la 58 milioane de euro. „Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai dinamice din Romania si ne asteptam ca aceasta crestere sa continue si in urmatorii ani.

Dana Banzea