Investitia in Casa Radio, 500 milioane euro

Imobiliare , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

28.10.2007 - Romania Libera

publicat pe 19.07.2007

 

Renegocierea contractului public-privat pentru Dambovita Center a avut ca rezultat cresterea cotei de participare a Companiei Nationale de Investitii in cadrul companiei SC Dambovita Center, de la 10% la 15%. In plus, prin contract, se va construi si preda

imediat dupa finalizare, catre Autoritatea Publica, o cladire cu o suprafata utila de 11.000 metri patrati cu destinatia de spatiu de birouri, avand o parcare subterana in suprafata de 2.000 de metri patrati.
La finalizarea contractului, dupa 49 de ani, toate bunurile realizate in cadrul proiectului vor fi restituite cu titlu gratuit catre Autoritatea Publica.
contractul de parteneriat public-privat pentru realizarea proiectului Dambovita Center a fost renegociat in cursul anului trecut, dupa ce, in 2005, s-a constatat ca nu erau indeplinite doua conditii esentiale pentru demararea proiectului: nu existau suficiente angajamente financiare pentru ca investitorii sa isi poata executa obligatiile ce le reveneau, iar identitatea investitorilor era pusa sub semnul intrebarii intrucat una din companiile cu care a fost incheiat contractul a intrat in administrare speciala.


Actul aditional la contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia functionala a amplasamentului Dambovita Center (fosta Casa Radio) si de finalizare a constructiilor existente si mandatarea Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului pentru semnarea acestuia a fost aprobat prin lege adoptata de Parlament, publicata in Monitorul Oficial in mai 2007.
Dupa reorganizarea Guvernului din luna aprilie 2007, Autoritatea Publica este reprezentata, in acest proiect, de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.


Investitia totala se preconizeaza a fi in jur de 500 milioane euro.
Laszlo Borbely, ministrul Lucrarilor Publice, a apreciat ca renegocierea contractului, anul trecut, "a fost favorabila statului, intrucat dezvoltatorii vor construi o cladire pentru autoritatile publice si se vor respecta toate termenele de realizare a proiectului, dupa un calendar clar".
Dezvoltatorii Dambovita Center au anuntat ca vor finaliza proiectul la termenul stabilit, in 2011.


Ansamblul Dambovita Center va fi construit pe amplasamentul in care trebuia sa fie realizat sediul Casei Radio si va include un complex multifunctional, spatii de birouri, un hotel si o zona rezidentiala, care vor avea o suprafata totala de 560.000 metri patrati, cu o suprafata utila de 400.000 metri patrati. Dezvoltatorii vor folosi cladirea actuala, urmand sa construiasca o serie de alte cladiri in jurul acesteia.
"Prima cladire, care va fi cedata statului roman, va fi finalizata in 2009, iar restul constructiilor vor fi predate simultan, doi ani mai tarziu", a declarat, ieri, Luc Ronsmans, country manager al companiei Plaza Centers, actionarul majoritar al firmei care administreaza proiectul Dambovita Center.
Constructorii vor utiliza cladirea actuala, urmand sa construiasca o serie de alte cladiri in jurul acesteia. Doar 15% din constructia actuala va fi demolata. Reprezentantii dezvoltatorilor au declarat ca fatada actuala a ansamblului va fi pastrata, fiind demolat doar un subsol care nu era finalizat.
Valoarea totala a investitiei va fi finantata de firma Dambovita Center, in urma unui parteneriat public-privat.