Intretinerea magazinelor din Capitala e mai mare decat intretinerea din Londra

Retail

23.06.2009 - Gandul
Intretinerea magazinelor din Capitala e mai mare decat intretinerea din Londra

Comerciantii din mallurile din Capitala platesc o chirie lunara de 80-105 euro pe metru patrat

Chiriasii mallurilor din Bucuresti platesc costuri de intretinere mai mari decat cei care isi vand marfa in centrele comerciale din Londra. Astfel, retailerii platesc pe langa chirie, 11 euro pe metru patrat lunar, doar pentru utilitati, in orasele cu peste 300.000 de locuitori tarifele ajungand la 8,5 euro/metru patrat, iar in celelalte la 8 euro/metru patrat. In Marea Britanie, costurile sunt de 8,5 – 9 euro pe metru patrat/lunar, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers Romania International. „Preturile urmeaza un trend ascendent: daca la semnarea contractului de inchiriere aceste costuri sunt estimate la 5-6 euro/metru patrat dupa sase luni de la deschidere, acestea sunt calclate la pretul real de operare al centrului comercial, iar in unele cazuri, precum Bucuresti, acestea ajung la 11 euro/metru patrat”, se arata in studiu. Printre celelalte tari incluse in analiza se numara Serbia cu 8 euro pe metru patrat, Albania si Polonia cu 7 euro pe metru patrat. Cele mai mici costuri le platesc comerciantii bulgari, de 6 euro pe metru patrat.

Chiriile au scazut cu 30-50%

Daca in Romania, proprietarii de malluri amortizeaza taxa pe proprietate de 1,5% din valoarea acesteia incluzand-o in costurile pentru intretinere, in celelalte tari analizate aceasta este calculata separat. Media acestor costuri pe regiunea Europei de Vest este de 5-7 euro pe metru patrat, iar tarifele mari din centrele comerciale din Europa de Est sunt explicate prin cresterea preturilor la utilitati, in principal la gaz si electricitate. Din cauza crizei, vanzarile retailerilor la nivel european au inregistrat scaderi cu 60% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si retailerii romani au fost loviti de criza, inregistrand in primele luni ale acestui an vanzari cu 40% mai mici, astfel ca acestia au trecut la renegocieri cu proprietarii de malluri, pentru a obtine o chirie mai mica. Unii au reusit sa obtina chirii mai mici cu 30%, iar alte spatii stau inca goale. In primele trei luni ale acestui an au fost finalizati aproximativ 80.000 de metri patrati de spatii comerciale, iar chiriile maxime din Capitala variaza de la 80 la 105 euro pe metru patrat pe luna. Analistii companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle apreciaza ca proiectele care se afla in faza de constructie au mari sanse de finalizare, fata de cele recent anuntate, unde sunt prevazute intarzieri, si asta din cauza ca devine din ce in ce mai dificil asigurarea unui procent mare de pre-inchiriere a spatiilor comerciale.

Se plateste mult pentru apa, gaz si electricitate

Pentru calcularea cheltuielilor cu intretinerea sunt luate in calcul mai multe categorii. Cel mai mare procentaj in costul pentru intretinere, de 35-40%, il au utilitatile, precum gaz, electricitate si apa. Taxa de management reprezinta 13-15% din total, iar cea pentru intretinerea tehnica a instalatiilor, a lifturilor si a echipamentelor de acces suspendate reprezinta 30-35%. Pentru curatenie, servicii de promovare si marketing se plateste aproximativ 15-20% din total, iar pentru asigurare doar 1-2%. In centrele comerciale care functioneaza intr-o cladire veche, costurile cu intretinerea sunt mai mici fata de cele nou construite.

Pepiniera de malluri se reduce

Anul trecut, stocul de spatii comerciale noi din Bucuresti s-a dublat fata de 2007, printre cele mai importante inaugurari numarandu-se Baneasa Shopping City, Libery Center si Fashion House. 2009 a inceput cu livrarea a celei de-a doua faze a proiectului comercial Iris Shopping Center din Titan, iar in luna martie a fost inaugurat Grad Arena din Berceni. De asemenea, la inceputul lunii aprilie a fost inaugurata si extinderea Militari Shopping Center. Pana la sfarsitul acestui an, urmeaza a mai fi finalizate alte centre comerciale in Capitala precum AFI Cotroceni Park, Sun Plaza, Cocor Luxury Store si prima faza a Mega Designer Outlet. Cu toate acestea, specilistii din domeniu estimau la inceputul acestui an ca din cei 825.600 de metri patrati de noi spatii ce urmeaza a fi livrati in 2009, doar 33% vor fi finalizati. Deschiderea de centre in alte orase ale tarii a fost amanata din cauza crizei pe o perioada nedeterminata.