Interzis la locuinte

Imobiliare

17.07.2008 - Adevarul
Interzis la locuinte

Tinerii din Brasov au la dispozitie apartamentele Agentiei Locale pentru Locuinte, construite cu 850 de euro pe  metru patrat
Legea care le permite tinerilor sa primeasca de la primarie terenuri pentru constructia de locuinte s-a aplicat pana acum doar pe hartie

Sute de brasoveni asteap­ta de mai bine de cinci ani sa primeasca un lot de teren de la autoritatile locale. Pana  acum nu s-a reusit decat identificarea terenurilor.Promisiuni pentru obtinerea unui lot de teren in conditiile Legii 15/2003 exista din 2004. Aproximativ 3.000 de tineri si-au depus dosarele la Primarie pentru atribuirea unui petic de teren, iar peste 1.000 au fost declarati eligibili.Singurul lucru care s-a reusit insa, pana acum, a fost identificarea unor zone unde tinerii ar putea sa-si ridice locuinte. Acestea ar fi pe Valea Cetatii (str. Molidului), Bartolomeu-Stupini (pasunea tefan) si Rogoaze (pasunea comunala). Totul a ramas insa la stadiul de proiect.

Nu sunt fonduri pentru utilitati

Potrivit viceprimarului Adrian Gabor, municipalitatea nu dispune de fonduri pentru aducerea utilitatilor in zona:
„Este vorba de fonduri importante, pe care municipalitatea nu le poate aloca dintr-o data. De aceea, s-a luat  decizia ca lucrarile sa fie efectuate etapizat. Noi am prezentat proiectul reprezentantilor de la Distrigaz si  Electrica si asteptam ca lucrarile sa prinda contur. in functie de cat de repede se vor finaliza acestea, vom putea  sa repartizam loturile. Legea stipuleaza clar ca aceste terenuri pot fi alocate doar daca exista si utilitati", a explicat Gabor.

Doar pentru cartierul Stupini fondurile necesare racordarii la utilitati - apa-canal, energie electrica si gaz, drumuri de acces - si a zonei unde s-au identificat terenuri pentru tineri este de circa 37 milioane de lei.
Pana cand se va rezolva problema utilitatilor insa, multi dintre aplicanti nici macar nu se mai incadreaza in  conditiile impuse in Legea 15.

ANL nu construieste sub Tampa

La Brasov, Agentia Nationala pentru Locuinte a primit interzis pentru ca edilul orasului George Scripcaru a  infiintat Agentia Locala de Locuinte. Primaria „se asociaza" cu un constructor, care primeste gratuit terenul, si se  apuca de treaba. Pretul este de 850 euro/mp construit.
Locuintele ar trebui sa rezolve problema chiriasilor evacuati din casele retrocedate, aproximativ 700 de familii,  insa municipalitatea primeste cate 2-3 apartamente.

Alexandru Urzica