Interventia statului ar opri contractia pietei de materiale de constructii la 10%

Materiale de constructii

08.10.2009 - Curierul National
Interventia statului ar opri contractia pietei de materiale de constructii la 10%

Daca statul nu va investi in anvelopari si proiecte noi, scaderea va depasi 25% in 2010
In al doilea semestru din 2009 piata se va prabusi cu 40%

Piata materialelor de constructie isi va continua declinul si anul viitor, dupa scaderea de aproximativ 30% pe care o va inregistra anul acesta, potrivit reprezentantilor producatorului de materiale de constructii Baumix.

Anul viitor se va ajunge la nivelul din 2006

"Evolutia din 2010 depinde in mare parte de actiunile intreprinse de stat. Daca statul va investi in anvelopari si proiecte noi, contractia va fi de minimum 10% fata de 2009. In caz contrar, aceasta contractie va depasi 25%", a declarat Augustin Russu, directorul general al Baumix, intr-o conferinta de presa. In plus, acesta a mai afirmat ca anul viitor se va ajunge la nivelul din 2006.
Apoi, avand in vedere faptul ca marile proiecte imobiliare si programele de anvelopari si cele de tipul "Prima Casa" nu au functionat la parametrii proiectati, prima parte din 2010 va fi destul de dificila. Evolutia pietei se reflecta si in preturi, care s-au diminuat cu 20% fata de pretul mediu de vanzare din 2008, potrivit producatorului de materiale de constructie.

In S1, piata a fost sustinuta de renovari

In primele 6 luni ale anului, piata materialelor de constructii a inregistrat o scadere de 20%, aceasta fiind sustinuta de renovari, iar pentru al doilea semestru din acest an, Baumix estimeaza o prabusire de 40%.
"Segmentul placarilor ceramice a inregistrat un regres mai mare decat piata per ansamblu, in timp ce contractia pietei de finisaje nu a depasit 30% in prima parte a lui 2009. Pentru piata de structura (materiale grosiere), scaderea a atins 50%, acest declin fiind justificat de faptul ca proiectele noi au involuat puternic", a explicat oficialul Baumix.
In plus, "anul acesta au intrat pe piata jucatori noi care si-au ales ca mod de diferentiere practicarea preturilor de dumping si promovarea produselor cu cerere ridicata. Acesti jucatori au coborat foarte mult preturile inca din prima parte a anului", a mai spus Augustin Russu. Preturile materialelor de constructie au scazut anul acesta cu circa 20%.

Vanzarile Baumix au avansat cu 5% in T3, la 33,5 mil. euro

Pe o piata in scadere, producatorul autohton de materiale de constructii Baumix a inregistrat in primele 9 luni ale anului vanzari de 33,5 mil. lei, in crestere cu 5% comparativ cu perioada similara din 2008, estimand ca pana la sfarsitul lui 2009 sa inregistreze o crestere cu 36% a EBITDA, de la 2,7 mil. lei in 2008, la 3,7 mil. lei in 2009.
"Vanzarile din 2009 vor ramane la nivelul celor din 2008 (de 39,8 mil. lei, n.r.), acest lucru fiind datorat in special politicilor de pret si promotiilor derulate de concurenta, care in anumite situatii s-au apropiat chiar de dumping", a precizat Augustin Russu.
Totodata, directorul economic al companiei, Dana Manole, a afirmat ca Baumix isi propune in 2010 mentinerea cifrei de afaceri la nivelul din acest an. Ea a adaugat ca producatorul de materiale de constructii vrea sa treaca pe profit, dupa ce in 2008 a avut pierderi de 1,4 mil. lei, castigul urmand, insa, sa fie influentat de anumite costuri, precum cele generate de constituirea de provizioane, necesare pentru eventualele fluctuatii valutare.
In plus, producatorul nu are in plan pentru urmatorul an investitii majore, acestea fiind doar cele pentru retehnologizare si modernizare.