Interesul investitorilor straini va mentine cresterea valorii tranzactiilor imobiliare

Imobiliare

11.04.2008 - Curierul National
Interesul investitorilor straini va mentine cresterea valorii tranzactiilor imobiliare

Anul trecut volumul total a fost de 2 miliarde de euro
Romania va inregistra in acest an un volum al tranzactiilor imobiliare mai mare decat anul trecut, piata locala si celelalte tari din Europa de Est fiind putin afectate de criza creditelor de pe piata internationala, potrivit unui studiu al Colliers International, citat de Mediafax.


"Piata romaneasca se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare si inregistreaza o dinamica foarte puternica, de aceea ne asteptam ca interesul investitorilor internationali pentru Romania sa se mentina", se arata in raportul EMEA Investment Market Overview, realizat de compania de consultanta Colliers International.


Potrivit raportului, Romania, Slovacia, Polonia, Rusia, Ucraina, Bulgaria si Croatia vor inregistra in acest an un volum al tranzactiilor imobiliare mai mare decat anul trecut. Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a totalizat in 2007 circa doua miliarde de euro.


In Europa de Vest tranzactiile ar putea fi mai mici anul acesta
In schimb, pentru tarile din Europa de Vest - printre care Marea Britanie, Franta, Germania, Austria, Belgia, Italia si Olanda - analistii Colliers etimeaza un volum al tranzactiilor imobiliare din 2008 constant sau chiar mai mic fata de 2007.


Autorii studiului apreciaza ca tarile din Europa de Est, inclusiv Romania, precum si cele din Orientul Mijlociu si Africa de Sud vor fi afectate mai putin de criza creditelor si in cateva cazuri va avea loc o comprimare a randamentelor. In aceste conditii, previziunile privind profiturile pe aceste piete sunt pozitive, alimentand cererea. "Desi numarul investitorilor capabili sa participe pe pietele Europei de Est este in scadere, capitalul aflat in cautare de proprietati este inca mai mare fata de activele disponibile, ceea ce conduce la finantarea mai multor proprietati in curs de executie", apreciaza analistii Colliers. Ei considera ca cel mai mare impact al crizei financiare s-a concentrat in Europa de Vest, mai acut in Marea Britanie, unde randamentele s-au modificat cel mai mult.
"Franta si Germania, cele mai mari piete de investitii din Europa, dupa Marea Britanie, au inregistrat, de asemenea, o reducere a randamentelor, in unele cazuri cu pana la 50 de puncte procentuale", se precizeaza in studiu.

Adrian Ungureanu