Intarzierile la plata facturilor stagneaza afacerile Energomontaj

Finante Banci

15.06.2009 - Business standard

Compania Energomontaj Bucuresti, una dintre cele mai vechi firme de constructii de pe piata locala, si-a revizuit tintele de crestere a cifrei de afaceri stabilite la inceputul anului, din cauza intarzierilor legate de achitarea facturilor in primele sase luni, si estimeaza o stagnare a businessului la nivelul din 2008.

Decalajele importante cu care se efectueaza platile de catre beneficiari au determinat firma sa apeleze la credite pentru asigurarea capitalului de lucru, Energoconstructia aflan-du-se in prezent in negocieri pentru contractarea unui nou imprumut.

“Nu cred ca mai putem vorbi despre crestere, in conditiile in care avem de recuperat de la beneficiari creante de 1.300 miliarde lei vechi si in fiecare luna primim solicitari pentru amanarea termenelor de plata. De exemplu, zilele trecute am primit o adresa prin care ni se solicita plata unui milion de euro, aferenta acestui an, abia anul viitor. In opinia mea, vom incheia anul cu o cifra de afaceri apropiata de cea din 2008, respectiv 400 mil. lei”, a declarat pentru Business Standard Florin Kessler, presedintele Energomontaj. El a precizat ca firma are deja contractate imprumuturi de la mai multe banci in valoare de 50 mil. lei, costul ridicat al dobanzilor urmand sa afecteze rezultatele financiare din acest an. “Avem in total credite de 50 mil. lei si suntem in negocieri pentru obtinerea unui alt imprumut, ca sa ne putem finanta activitatea”, a afirmat Kessler, care nu a dorit sa comunice valoarea creditului vizat. In luna decembrie 2007, un consortiu bancar condus de BRD-Groupe Societe Generale a acordat Energomontaj un credit de 120 mil. lei pentru finantarea si garantarea proiectelor companiei. Potrivit reprezentantului societatii, criza financiara va afecta in acest an activitatea Energomontaj atat prin cresteri de dobanzi la creditele contractate, cat si prin deprecierea monedei nationale in raport cu euro sau majorarea costurilor pentru materiale, combustibili sau energetice.

Afacerile companiei specializate in montaj si reparatii de echipamente in instalatii industriale, centrale termo, hidro, nuclear-electrice s-au majorat anul trecut cu 8,5% fata de 2007, la 389,6 mil. lei. In luna februarie, reprezentantii firmei au anuntat ca mizeaza in 2009 pe afaceri de 408 mil. lei, in urcare cu 5%, Energoconstructia are in curs de derulare contracte cu societatile nationale din domeniul energiei electrice, Hidroelectrica, Termoelectrica, Electrica, Transelectrica si complexurile energetice, iar pe segmentul termo, compania deruleaza lucrari pentru complexurile din bazinul Olteniei, rafinaria Petrotel a LukOil, producatorii de ciment CarpatCement si Holcim sau CET Drobeta Turnu-Severin. In plus, compania mai desfasoara lucrari de modernizare a unor statii si instalatii electrice pentru Transelectrica si CE Rovinari.

Principalii concurenti ai Energomontaj sunt Energoconstructia sau IMSAT Bucuresti. Firma este controlata de circa 2.800 de persoane fizice care detin 99% din capital, potrivit ultimelor date disponibile.