Intarzierea finalizarii proiectelor imobiliare noi tine pretul locuintelor ridicat

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

28.02.2008 - Romania Libera
Intarzierea finalizarii proiectelor imobiliare noi tine pretul locuintelor ridicat

Retailul va absorbi 70% din investitiile imobiliare totale prognozate pentru 2008 si cifrate la 3 miliarde de euro.

In 2007, din 12.000 de unitati locative noi anuntate pentru Bucuresti, doar 8.000 au fost terminate.

Pentru perioada 2001-2011 se estimeaza ca piata totala a constructiilor se va apropia de 12 miliarde de euro.


Desi piata ipotecara va inregistra
anul acesta o evolutie sub cea din ultimii trei ani, pretul locuintelor din Romania va continua sa creasca din cauza dezechilibrului raportului cerere/oferta de pe piata. Cel putin pentru acest an, analistii imobiliari opineaza ca tendinta se va mentine atat pentru apartamentele noi, cat si pentru cele vechi. Retailul va absorbi cam 70% din investitiile imobiliare totale prognozate pentru 2008 si cifrate la circa trei miliarde de euro. "Pana la sfarsitul lui 2008 este de asteptat ca preturile apartamentelor noi sa se majoreze cu pana la 20-25% si din cauza introducerii TVA la tranzactiile imobiliare", a declarat ieri Antonio Zarnescu, director comercial Gea Prasa, in cadrul unui seminar privind tendintele din domeniul imobiliar.
Mai putine locuinte finalizate
Pentru anul trecut, gradul de nerealizare a locuintelor a fost de 40% fata de proiectele anuntate. Prezent la seminarul organizat de Business Standard, Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a aratat, la randul sau, ca doar 30% din proiectele anuntate sunt puse in practica. In 2007, din aproximativ 12.000 de unitati locative noi anuntate pentru Bucuresti, doar 8.000 au fost terminate.


Majoritatea proiectelor imobiliare din Romania ar putea fi finalizate cu intarziere, iar unele nu vor fi realizate din cauza dificultatilor cu care se confrunta dezvoltatorii in gasirea firmelor de constructii si asigurarea utilitatilor, estimeaza Reuven Havar, de la AFI Europa. Realizarea proiectelor este ingreunata si intarziata de autoritatile locale, care elibereaza foarte greu autorizatiile necesare. "Intr-o tara normala, dezvoltatorii au probleme cu gasirea cumparatorilor si a chiriasilor si pentru identificarea celor mai bune terenuri. In Romania nu sunt probleme cu gasirea clientilor, terenuri exista, pentru ca nu este situatia din Cehia, unde nu au fost fabrici in oras care sa fie relocate, problema este sa gasesti contractor general si sa asiguri infrastructura necesara proiectelor", a declarat Havar.
Estimarile specialistilor din domeniul imobiliar pentru perioada 2001-2011 arata ca piata totala a constructiilor (incluzand piata neagra si constructiile in regie proprie) se va apropia de 12 miliarde de euro, din care valoarea lucrarilor executate in antrepriza reprezinta aproximativ 79%.