Intarziere de un an la construirea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda

Constructii

29.07.2008 - Bursa
     Conducerea "CEZ Romania" apreciaza ca decizia Guvernului de a detine participatia majoritara in construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, intarzie proiectul cu cel putin un an. Dis­cutiile dintre Guvern si companiile participante la proiect cu privire la participatiile pe care acestea le detin trebuiau reluate din mai, dar nu s-a intamplat acest lucru, sustine directorul de dezvoltare al "CEZ Romania", Doru Voicu.

     Domnia sa a mai spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca aceasta decizie a Guvernului a intervenit dupa ce "Nuclearelectrica" incheiase negocierile cu companiile selectate sa fie actionari la societatea care va cons­trui reactoarele nuclearo-electrice. Directorul "CEZ" sustine: "Nici pana acum nu stim cum doreste Guvernul sa detina cota majoritara. Trebuie promovata o Hotarare de Guvern in acest sens, trebuie sa negocieze cu investitorii, iar in toamna sunt si alegeri. Nu vad cum ar putea incepe constructia in 2009".

     Sase companii au fost selectate sa participe la construirea reactoarelor 3 si 4: "ArcelorMittal", "CEZ", "Electrabel", "Enel", "Iberdrola" si "RWE Power". Oficialii acestor firme asteapta proiectul Guvernului pentru a decide daca mai participa sau nu la proiect. Conducerea "CEZ" sustine ca performantele financiare ale grupului nu depind de realizarea proiectului sau de detinerea de productie de electricitate in Romania. Constituirea unui portofoliu divers de generare ar conduce la o eficientizare a costurilor intregului grup.

     Grupul ceh "CEZ" trebuia sa primeasca o cota de 15% din capitalul social al consortiului care va construi si exploata Reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, au declarat, in primavara acestui an, surse apropiate negocierilor. "Electrabel", "Enel" si "RWE Power" trebuiau sa preia si ele o cota de 15%, in timp ce "Iberdrola" si "ArcelorMittal" ar fi controlat fiecare o participatie de 10%. in proiectul initial, "Nuclearelectrica" pastra o participatie de 20%.

     Costurile realizarii celor doua reactoare nucleare sunt estimate la 2,3 miliarde de euro. Pentru fiecare reactor, durata investitiei este de 64 de luni, punerea in func­tiune a fiind prevazuta, in proiectul initial, pentru 2014, respectiv 2015. Fiecare din cele doua reactoare va avea o putere instalata de 720 MW.  

Alina Toma Vereha