Insolventele vor continua si in 2010

Imobiliare

17.11.2009 - Adevarul

Multi jucatori imobiliari vor mai apela la reorganizarea prin aceasta procedura. Interesul firmelor imobiliare asupra legii insolventei a crescut. Specialistii afirma ca, daca reorganizarea nu a avut succes, este pentru ca s-a apelat prea tarziu la acest proces.

Supraevaluarea proprietatilor, rulajul exagerat de bani prin multiplele tranzactii si accesul facil la finantarile bancare de anul trecut au dus la stoparea activitatii imobiliare in acest an.

De aceea, conform jucatorilor din sector, multe companii de real estate ajung in incapacitate de plata. Solutia cea mai la indemana in aceasta situatie este insolventa. „Problema Romaniei referitoare la insolventa este ca firmele nu cunosc ce inseamna de fapt acest procedeu“, a declarat Andreea Anghelof, partener al Casei de Insolventa Transilvania. Statistica la nivel national nu arata insa prea multe succese de reorganizare prin acest proces. Asta pentru ca era prea tarziu pentru firmele respective, ele fiind deja in faza de falimentare. „Un proces corect de insolventa se poate face numai daca decizia de reorganizare este luata in timp util, atunci cand mai poate fi salvata compania respectiva“, mai spune Anghelof.

97,5% din insolvente sunt pentru lichidare

Statisticile realizate in Romania pana acum arata ca numai 2,5% din cazurile de insolventa sunt cerute pentru reorganizare, iar restul pentru lichidare, faliment.

In acelasi timp studiile din Statele Unite ale Americii sustin ca 50% din procesele de insolventa sunt pentru reorganizare. „Insolventa va fi un instrument tot mai des intalnit si folosit in Romania, desi inca exista impedimente de natura procedurala“, explica Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schonherr.

Spre exemplu, aceleasi statistici comparative indica faptul ca in Romania se ofera 30 de zile pentru elaborarea unui plan de reorganizare pentru compania care-si cere intrarea in insolventa. Pe de alta parte, in SUA timpul acordat firmei pentru a-si intocmi un raport de reorganizare in ideea salvarii de la faliment este de 120 de zile. Intrarea in insolventa are si dezavantaje, iar cel mai mare dintre acestea este pierderea credibilitatii in piata a firmei intrate in acest proces.

„In acelasi timp, pierzi si controlul asupra administratiei firmei, ti se ridica dreptul de a mai administra si se risca si lichidarea, care este ultima etapa a insolventei“, spune Mircea Cotiga, director de recuparea si prevenire a fraudelor in cadrul Unicredit Tiriac Bank. Extrem de putini dezvoltatori imobiliari intrati in insolventa printr-un program de restructurare si-au revenit. De aceea, firmele trebuie sa ia masuri de redresare inainte de declansarea procedurii, arata rapoartele pe acest segment de piata din Romania.

Clientii, victime sigure

„Una dintre cele mai nefericite ipoteze este situatia in care un dezvoltator imobiliar s-ar afla in insolventa si aceasta vine prea tarziu. In acest caz, pentru clientii care au cumparat case in ansamblul inca din faza de proiect, exista riscul sa nu-si mai primeasca inapoi niciun ban“, afirma Anghelof. De aceea, momentul deciziei este esential pentru redresare.

„In acelasi timp, dezvoltatorii trebuie sa-si asume acum niste pierderi, pentru ca au de ales intre a vinde si a pierde tot“, spune Adrian Mihaila, analist al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis-Eurisko.

In opinia sa, cei mai afectati dezvoltatori sunt cei care au inceput proiectele in ultimii ani, pentru ca acestia si-au bazat planurile de afaceri pe o piata in crestere.

Proiecte abandonate

Cel mai recent caz de insolventa din piata imobiliara locala este inregistrat de firma Cooper Beech, dezvoltatorul proiectului Blue Tower din Colentina. Reprezentantii dezvoltatorului Blue Tower spun ca intrarea in insolventa este de fapt salvarea de la o compromitere totala.

 „Desi proiectul era aproape terminat, nu am mai putut finaliza constructia deoarece nu am putut agrea niste conditii viabile cu banca finantatoare, care sa asigure sprijinul bancii pentru acest proiect“, spune Catalina Nedelcu, avocatul Copper Beech. In Colentina, Blue Tower nu este singurul proiect care are probleme in prezent. In aceeasi situatie se afla si ansamblul Planorama, care trebuia finalizat inca de anul trecut, dar care pana acum nu a prezentat niciun semn de imbunatatire a situatiei financiare.