Inglobat in datorii, Dubai World se distreaza la Las Vegas

Imobiliare

02.12.2009 - Curierul national
Inglobat in datorii, Dubai World se distreaza la Las Vegas

Grupul a contribuit cu 4 mld. dolari la dezvoltarea unui complex imobiliar de dimensiuni faraonice

Problemele holdingului nu ar trebui sa afecteze complexul de lux

Cu toate ca datoriile Dubai World au agitat in ultima vreme lumea financiara, grupul va inaugura in saptamana viitoare un complex imobiliar in Las Vegas, de dimensiuni faraonice, transmite AFP, citat de NewsIn. Pentru noul complex, in valoare de 8,5 miliarde dolari, grupul Dubai World a contribuit cu 4 miliarde dolari.
Orasul Las Vegas, obisnuit cu proiecte colosale si superlative de toate felurile, isi confirma reputatia de oras al tuturor exceselor, odata cu inaugurarea noului CityCenter, cu 1,5 km patrati de hoteluri, blocuri, cazino si centru comercial. MGM Mirage, promotorul proiectului imobiliar - cel mai scump din istoria SUA pentru un antreprenor privat - nu a putut asigura singur finantarea pentru acest proiect urias si a cerut participarea holdingului public arab. Problemele intampinate de Dubai World nu ar trebui sa aiba niciun impact asupra acestui complex luxos, care va fi inaugurat oficial pe 16 decembrie. "Impactul este nul pentru CityCenter sau MGM Mirage, deoarece bugetul proiectului este complet si conducerea MGM Mirage a negociat foarte bine acordul cu Dubai World si s-a protejat dinainte", a declarat, pentru AFP, analistul Union Gaming Group, Rich Moriarty. Originalitatea acestui nou proiect nu tine doar de partea sa turistica, ci si de cladirile de locuinte, care incearca sa recreeze in zona de jocuri din Las Vegas un habitat rezidential.
"Cred ca este un proiect diferit. Nu este un complex turistic plasat in mijlocul unei parcari. Nu este o cladire izolata", a declarat patronul MGM Mirage, Jim Murren.
Astfel, peste 2.400 de apartamente au fost puse in vanzare in cladiri separate, dar si in hoteluri, la anumite etaje. Pana in prezent doar jumatate au fost vandute, fapt ce reflecta criza imobiliara care a lovit SUA si care nu scuteste nici Las Vegas.

Dubai World negociaza restructurarea unor datorii de 26 mld. dolari

In plus, Dubai World a anuntat ca va incepe o serie de discutii "constructive" pentru a restructura datorii de 26 miliarde dolari, inclusiv angajamente ale diviziilor imobiliare Nakheel World si Limitless World, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Bloomberg. Dubai World are datorii de 59 miliarde dolari si a solicitat saptamana trecuta un moratoriu de 6 luni, pana dupa 30 mai 2010, pentru datoriile scadente. "Acum ca sunt luate in calcul datorii de numai 26 miliarde dolari, s-au disipat o parte din temerile aparute in ultimele zile", apreciaza Nick Chamie, un analist in cadrul RBC Capital Markets, din Toronto. Cifra de 26 miliarde dolari "confirma ca este vorba de o problema minora", spune si Michael Atkin, analist la Putnam Investments, din Boston. Totusi, lupta emiratului ofera "o invatatura de minte ca nu suntem inca iesiti din negura crizei financiare. Acest lucru ridica probleme in legatura cu ce altceva ne mai poate astepta", a spus analistul. Potrivit JPMorgan Chase & Co, Royal Bank of Scotland este banca care garanta cele mai mari imprumuturi ale Dubai World, in timp ce HSBC Holdings Plc are cea mai mare expunere pe Emiratele Arabe Unite.
Presedintele Federatiei Emiratelor Arabe Unite, seicul Khalifa Ben Zayed Al-Nahyan, a sustinut, ieri, ca economia tarii este "sanatoasa". "Tin sa asigur lumea ca economia noastra este sanatoasa si criza economica nu ne va determina sa ezitam, sa dam inapoi ori sa disperam, deoarece suntem increzatori in capacitatea poporului nostru si in resursele noastre", a spus seicul Khalifa, intr-un discurs tinut cu ocazia sarbatorii nationale a emiratelor. Seicul a adaugat ca "este necesara o reforma economica si financiara", fara a  face vreo referire la criza creata de anuntul autoritatilor din Dubai de a cere un moratoriu de sase luni asupra datoriilor holdingului public Dubai World.